Frankrijk verandert de nieuwe wet op immigratie

PARIJS, 24 JUNI. De conservatieve Franse regering-Balladur heeft besloten een omstreden wetsvoorstel te wijzigen, dat identiteitscontroles door de politie vrijwel zonder beperkingen toestaat.

Tegen dit onderdeel van de nieuwe, harde immigratiewetgeving was bezwaar aangetekend door de ministers van justitie en sociale zaken, Pierre Méhaignerie en Simone Veil. De bepaling zegt dat “alles, behalve rassenkenmerken” aanleiding kan zijn voor een identiteitscontrole.

Méhaignerie, met minister van binnenlandse zaken Pasqua de instigator van de nieuwe wetten, wilde een “correctie” opdat “legale buitenlanders niet het idee krijgen dat ze gediscrimineerd worden”. Pasqua gaf als reden dat de formulering vatbaar was voor interpretaties “die niet corresponderen met de geest” van de tekst. Een anonieme zegsman van zijn ministerie vond echter dat wijziging de hele wetgeving zou kunnen afzwakken “terwijl het publiek juist vraagt om een krachtiger aanpak van de immigratiekwestie”. De regering komt vandaag met een nieuwe versie van het wetsvoorstel.

De populariteit van Balladur en zijn regering is na een gestage daling van enige maanden weer gestegen. In een peiling die gisteren werd gehouden gaf 52 procent van de ondervraagden blijk van vertrouwen in het vermogen van de regering om 's lands problemen op te lossen. Aan het begin van de maand was dat nog 49 procent. (Reuter, AP, AFP)