Eddy Bouwmans strijdend ten onder

BAD RAGAZ, 24 JUNI. Eddy Bouwmans wilde strijdend ten onder gaan. In de voorlaatste rit van de Ronde van Zwitserland probeerde de Brabander nog iets te doen aan zijn klassering. Zijn vlucht in de negende etappe, in het gezelschap van de Zwitser Jaermann en de Spanjaard Escartin en zes anderen, liep echter op niets uit.

In de slotfase van de niet al te lastige opdracht verloor de Nederlander zelfs de aansluiting met klassementsleider Marco Saligari, waardoor hij in het algemeen klassement een stap terug moest doen. De etappe werd gewonnen door de Deen Rolf Sorensen.

De negende rit telde geen zware obstakels. Slechts een noemenswaardige berg kreeg het peloton voor de wielen, na 78 kilometer in de omgeving van Davos. Daar voerde Bouwmans met acht collega's het tempo op. Later sloot Rolf Sorensen, dit seizoen winnaar van de klassiekers Luik- Bastenaken-Luik en Rond de Henninger Turm, bij de vluchters aan. Na 103 kilometer was het met de ontsnapping gedaan.

Sorensen voelde zich gisterenm echter goed. Dik twintig kilometer voor het einde verliet hij het peloton opnieuw, dit keer in gezelschap van de Rus Ekimov, de Deen Skibby en de Oezbeek Abdoesjaparov. Kort voor het einde was een tweede aanval van de Deen de anderen te machtig.

Twee Nederlanders staakten gisteren de strijd. De opgave van Mathieu Hermans was niet onverwacht. De sprinter finishte al enkele dagen achter in het peloton. De tweede Nederlandse afstapper was Steven Rooks, in het algemeen klassement bij de eerste twintig geklasseerd.