Echtpaar dat zich handhaaft in bridgetop is uniek; Denen verrassen in Menton

MENTON, 23 JUNI. Tijdens het EK bridge in Menton kan niemand meer om het Deense open team heen. Natuurlijk, de Scandinaviers draaien al jaren in de subtop mee. Bovendien wist hun vrouwenteam in 1988 het Olympisch toernooi in Venetie te winnen. Maar dat de Denen bij de eerste vier zullen eindigen, om zo een ticket voor de WK in Chili te verdienen, had slechts een enkeling hun toegedacht.

De kaarten zijn nog niet definitief geschud en de belangrijke wedstrijd tegen concurrent Nederland komt er nog aan. Een objectieve analyse echter kan bijna niet anders dan tot de conclusie leiden dat de Denen het gaan halen. Neem bijvoorbeeld de wijze waarop het paar Schaltz-Schaltz onderstaand grootslem uitboden. Deze prachtige biedprestatie werd bijna door geen enkel paar geevenaard op het EK. Het echtpaar Schaltz is een fenomeen. Het feit dat een vrouw meedoet aan het open toernooi is een bijzonderheid. In Menton zijn dat er welgeteld maar vijf.

Dat op dit niveau een echtpaar zich handhaaft is al helemaal uniek. Les nummer een in bridge immers is dat je nooit met je levenspartner moet gaan bridgen. Tenminste, als scheiding niet op je verlanglijstje staat. Dit soort wijsheden zijn dus niet van toepassing op Dorthe en Peter Schaltz, die het prima met elkaar vinden. Peter Schaltz (42) is in het dagelijks leven directeur van een wijnfirma. Hij vormde jarenlang een gerenommeerd partnership met Knud Aage Boesgaard. Dorthe Schaltz (36), moeder van twee kinderen (11 en 9), werkt dertig uur per week als verpleegster. Zij won in 1988 de Olympische titel bij de vrouwen. Toen was zij uitgekeken op het vrouwenbridge, waar zij zo'n beetje alles had gewonnen wat er te winnen viel. Het mannenbridge vormt voor haar nog wel een uitdaging. Het geheim van haar succes? “Concentratie, concentratie en nog eens concentratie.” Bij de Nederlandse mannen zal het erom spannen of ze Chili halen. Ze hebben zich in ieder geval aardig hersteld van het zware verlies tegen Frankrijk. 's Middags werd in een levendige wedstrijd ruim van Portugal gewonnen. De spellen leken soms behekst. Zowel de steeds beter draaiende Jansen-Westerhof als Leufkens-Westra maakten op verschillende handen 3 gedoubleerd. In diezelfde ronde ontmoetten IJsland en Frankrijk elkaar. "The sky is the limit' moeten de eilandbewoners gedacht hebben. Liefst twee keer gingen ze down in 7 met dezelfde kaart buitenboord: A.

Met de Oranje-vrouwen lijkt het nu defintief over. Even leek het team nog op te leven toen het bij rust een veertigtal impen voorsprong op Finland had genomen. De tweede helft betekende vrijwel elk manchespel een swing ten faveure van Finland en zo verloor Nederland toch nog. ew,6 Open teams, ronde 20, Denemarken-Italie, spel 7

ts kb,11c4 cp,8,10 ts,4c,7c4 Zuid geverNoord Allen kw. AV1052 985 B V1092 ts ts,7c,4c4 WestOost H86 - HV76 A103 V98654 AH1032 - A7643 ts ts,4c,7c4 Zuid B9743 B42 7 HB85 ts cp,10,10 Open kamer: cp,8,10 ts ts,3c,3c,3c,2c4 WestNoordOostZuid cp,6 D. SchaltzP. Schaltz cp,8,10 pas 1124 5pas5pas 6pas7pas paspas ts cp,10,10 bp kol1 2 = ruitenfit, mancheforcing; 5 en 6 = controles in schoppen, resp. klaveren Start: A, Dorthe Schaltz claimde meteen alle slagen. In de gesloten kamer kwamen de Italianen niet verder dan 6 +1. Winst voor Denemarken: 13 imps.

    • Jan van Cleeff