Duits Concern Bosch wil 11.000 banen schrappen

STUTTGART, 24 JUNI. Het Duitse elektronicaconcern Robert Bosch gaat het aantal arbeidsplaatsen dit jaar onder druk van de economische malaise met nog eens 11.000 verminderen tot ongeveer 160.000. Vorig jaar verdwenen er al 10.000 banen. Bosch denkt aan gedwongen ontslagen te kunnen ontkomen, zo heeft het concern vandaag meegedeeld op de jaarlijkse persconferentie.

Bosch is een belangrijke toelevancier voor de auto-industrie en werkt verder onder meer in de communicatietechniek. De sterke vermindering van de autoproduktie, vooral in Duitsland, heeft geleid tot een aanzienlijke verslechtering van de resultaten. De winst daalde vorig jaar van 540 tot 512 miljoen mark. Dit jaar zal het nog veel slechter gaan. Het concern zal niet in de rode cijfers raken, maar het is de vraag of er een positief bedrijfsresultaat zal zijn, aldus topman Marcus Bierich.

De omzet nam in 1992 nog licht toe met 2,5 procent tot 34,4 miljard mark, maar zal dit jaar voor het eerst sinds de recessie van het midden van de jaren zestig dalen. Het concern verwacht een achteruitgang met vier à vijf procent. Over de eerste vijf maanden van het jaar nam de omzet af met 9,3 procent tot 13 miljard mark. Bosch wil dit jaar nog eens 500 miljoen mark besparen, waarvan de helft door reductie van de loonkosten. (DPA)