Dalende rente leidt tot forse groei hypotheken

ROTTERDAM, 24 JUNI. De daling van de hypotheekrente tot ruim onder de acht procent heeft in het eerste kwartaal van 1993 geleid tot een onstuimige groei van hypotheken. Vooral het bedrag voor nieuwe woninghypotheken steeg spectaculair met 35 procent tot 8,1 miljard gulden in vergelijking met het eerste kwartaal in 1992.

Ook het bedrag voor bedrijfshypotheken nam fors toe. In deze sector constateerde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de eerste maanden van 1993 een toename van 34 procent tot 7,5 miljard gulden.

Voor de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) vormt de stijging geen verrassing. De NVM constateert ten opzichte van vorig jaar slechts een lichte stijging van het aantal koopwoningen. Voorzitter B. van Groenigen ziet daarom de lage rente als de belangrijkste oorzaak van de groei van de hypotheekverschaffing. Halverwege vorig jaar was de gemiddelde hypotheekrente nog bijna negen procent, maar door de scherpe daling naar een gemiddelde rente in maart van 7,89 procent is het voor veel mensen aantrekkelijk hun hypotheek over te sluiten tegen een lagere rente. Zelfs als daar een boete van enkele procenten voor moet worden betaald.

Een andere reden voor het stijgende hypotheekbedrag is volgens de NVM dat veel mensen in het marktsegment rond de 250.000 gulden op zoek zijn naar een betere, wat duurdere woning. Maar bij gebrek aan voldoende geschikte woningen voor deze relatief grote groep besluiten veel huizenbezitters hun bestaande woning te gaan verbouwen. Daarop wordt dan een hogere hypotheek afgesloten. Dat zou volgens Van Groenigen kunnen verklaren dat het gemiddelde hypotheekbedrag is toegenomen van 140.100 gulden in de eerste drie maanden van 1992 tot 148.400 gulden in het eerste kwartaal van dit jaar.

Topman H.H.F Wijffels van de Rabobank, de grootste hypotheekverschaffer in Nederland, putte twee weken geleden moed uit het aantrekken van de hypotheekmarkt. Hij wordt daarin bijgevallen door E.F. Rietzschel, hoofd van de CBS-afdeling Bankwezen en Effectenbedrijf. “Deze toename van de hypotheekverschaffing zou wel eens een indicator kunnen zijn voor een omslagpunt in de economie. Ik doe niet mee aan al die doemverhalen. Ik ben optimist.”