Clinton teleurgesteld in Japan; VS: weinig steun voor hulp Rusland

ROTTERDAM, 24 JUNI. Het steunfonds van vier miljard dollar voor de hervorming van de Russische economie, dat mede gefinancieerd moet worden door de Verenigde Staten, Japan en de Europese lidstaten van de G-7, zal waarschijnlijk tot een kwart worden teruggebracht.

Dat heeft de Amerikaanse regering gisteren bekendgemaakt.

Boris Yeltsin, president van de Rusland, kreeg in april tijdens besprekingen van de G-7 in Tokio, vier miljard gulden toegezegd om de privatisering van de Russische economie op poten te krijgen. De helft van dit bedrag (twee miljard dollar) zou komen van de landen die samen de G-7 vormen (VS, Japan, Duitsland, Frankrijk, Italië, Canada en Groot-Brittannië). De andere helft van het steunfonds zou worden gefinancieerd door internationale instituten als het IMF en particuliere banken. De VS zouden deze afspraken officieel bevestigen tijdens de komende overlegronde van de G-7 in Tokio over twee weken.

De Amerikaanse president Clinton is er echter niet in geslaagd om het steunfonds in de eerder afgesproken omvang rond te krijgen, bleek gisteren uit uitspraken van een regeringswoordvoerder. Een aantal lidstaten van de G-7 kampt met grote economische problemen in eigen land en is naar eigen zeggen niet meer in staat om bij te dragen aan een dergelijke grote steunoperatie aan Rusland.

Vooral Japan heeft bezwaren tegen de geplande omvang van het steunfonds. De Japanse minister van buitenlandse zaken, Kabun Muto, zei eerder deze week het bedrag van vier miljard dollar “absurd” te vinden. Muto betwijfelde of de Russische economie nu al in staat is om zulke bedragen te absorberen. De Russische privatisering heeft volgens Japan veel meer tijd nodig.

Clinton, die hulp aan Rusland als één van de kernpunten van zijn buitenland-beleid beschouwt, is teleurgesteld over de houding van Japan. De Amerikaanse regering heeft de doelstelling van vier miljard dollar nu losgelaten en streeft er naar om ten minste één miljard dollar voor internationale steun aan Rusland los te krijgen. De helft daarvan zou afkomstig moeten blijven van de G-7-landen. Clinton wil hierover besprekingen voeren tijdens de komende vergadering van de G-7 in Japan. De Russische president Yeltsin zal aan het eind van die besprekingen naar Tokio komen en de Amerikaanse regering hoopt dan concrete toezeggingen te kunnen doen.