Aristide stelt voorwaarden

MEXICO-STAD, 24 JUNI. Het optimisme over een spoedig einde aan de crisis in Hati is getaand, nadat de verdreven president Jean-Bertrand Aristide gisteren voorwaarden heeft gesteld aan een dialoog met de militairen over de terugkeer naar de democratie.

Aristide wil van tevoren duidelijkheid over een datum waarop hij naar zijn land kan terugkeren. Verder moeten de legertop en de gevreesde chef van politie in Port-au-Prince direct aftreden en de frauduleuze verkiezingen van afgelopen januari ongeldig worden verklaard. De nieuwe premier van het land moet volgens de normale democratische spelregels worden gekozen en niet worden benoemd in een compromis met de zakenlobby in Hati. Ook wil Aristide zelf bepalen waar het gesprek met legerleider Raoul Cédras wordt gehouden.

Aristide zou een voorkeur hebben voor een "thuiswedstrijd' in de Verenigde Staten, waar hij nu in ballingschap verkeert, terwijl voor de militairen het neutralere Aruba meer acceptabel zou zijn. Cédras is eerder een Amerikaans visum geweigerd. De eisen van Aristide zijn vrijwel zeker onaanvaardbaar voor de miltairen. Beide partijen hadden eerder deze week aangegeven met elkaar om de tafel te willen gaan zitten, wat werd gezien als een doorbraak in de bijna twee jaar oude crisis in Hati.