Wat PSV zo aantrok in Aad de Mos? “Zijn ...

Wat PSV zo aantrok in Aad de Mos? “Zijn resultaten”, zei PSV-voorzitter Jacques Ruts.

“Zijn past performance. Dat hij zich bewezen heeft. En dat hij bekend staat om zijn strakke leiding - duidelijk, gedisciplineerd, op resultaat gericht - ook dat sprak ons aan.”

Wat De Mos zo trok in PSV? Dat hij “eindelijk een club had gevonden” die hem kon verlossen van de wachtgeldregeling met Anderlecht. Dat hij terecht kwam bij een ploeg die hem weer “een stapje verder kon brengen naar de top”.

Wie zijn assistent-coach zou worden, wist D Mos nog niet. Wel dat het iemand van binnen de club zou zijn. “Daar heb ik de beste ervaringen mee. Dat is ook de wens van de club.”

Over de vedettes van PSV liet de nieuwe trainer zich voorzichtig uit. Hij zei te beseffen dat Romario een omstreden verleden heeft bij PSV, “Maar ik heb geen verleden bij PSV en ik heb geen verleden met Romario, dus ik begin op nul.” Wel waarschuwde hij dat de Braziliaan hoogstens priviliges zal genieten in het veld, niet buiten het veld. “Als blijkt dat er geen respect mogelijk is tussen een speler en zijn collega's of tussen speler en trainer, dan kun je beter als vrienden uit elkaar gaan. Maar niet voor een vriendenprijs.”

Als trainer van Ajax heeft De Mos Gerald Vanenburg al onder zijn hoede gehad, toen die nog als grote belofte gold. Uit die periode stamt zijn uitspraak dat je met spelers als Rijkaard en Vanenburg niet de oorlog wint. Gisteren beaamde hij dat de historie hem gelijk heeft gegeven. Hij zei dat het goed zou zijn voor PSV èn Vanenburg als de technicus elders onder dak komt. “Als het nu niet lukt, komt hij nooit meer weg.”