Verzekeraar Reaal gaat na winstval afslanken

ROTTERDAM, 23 JUNI. De Utrechtse Reaal Verzekering heeft twintig miljoen gulden uitgetrokken voor een reorganisatie in de komende drie jaar. Daarbij zal geen sprake zijn van gedwongen ontslagen.

Dit heeft de verzekeraar vanochtend bekendgemaakt. Bij Reaal werken nu 1.166 werknemers. Volgens de woordvoerder vertrekken jaarlijks tussen de 100 à 175 mensen. Van natuurlijk verloop kan gebruik worden gemaakt voor het verminderen van het personeelsbestand. Reaal wil van de markt laten afhangen hoeveel mensen uiteindelijk moeten verdwijnen. Het bedrijf heeft geen persooneelsstop ingevoerd.

Reaal Verzekering is een onderdeel van Reaal Groep, een bank-verzekeraar die in 1990 tot stand uit een fusie tussen de Centrale en Concordia, De Centrale Volksbank en de twee banken Hollandse Koopmansbank en Algemene Spaarbank voor Nederland.

Reaal wil vooral banen schrappen op het hoofdkantoor en wil bovendien minder verzekeringsadviseurs in dienst houden. Bij de afdeling dienstverlening aan de zakelijke sector en de Alkmaarse Proteq Beheer, die Reaal Verzekering vorig jaar november onder zijn hoede nam, verdwijnen geen arbeidsplaatsen.

Het plan is om de hoge kosten structureel te verminderen. Het bedrijf heeft al vijf jaar geen dividend betaald. De FNV, die 51 procent van de aandelen in de Reaal Groep bezit, zegt op de hoogte te zijn van plannen om het aantal arbeidsplaatsen te verminderen. Op basis van de eerste onderzoekgegevens waren bonden, ondernemingsraad en directie het eens dat er arbeidsplaatsen zouden moeten verdwijnen, aldus FNV Dienstenbond-bestuurder Dick van Huizen vanmorgen in een commentaar.

De winst na belastingen bedroeg 4 miljoen gulden tegen 17,5 miljoen gulden in 1991, vooral door de reservering. Het resultaat uit gewone bedrijfsuitoefening kwam 31 procent lager uit op 29 miljoen gulden. Reaal noemt als oorzaak van de achteruitgang de forse stijging van de kosten als gevolg van de fusie en de daling van de resultaten van het schadebedrijf.