Soedan sluit twee Egyptische consulaten

KHARTOUM/ KAIRO, 23 JUNI. De Soedanese regering heeft Egypte gisteren een week de tijd gegeven zijn consulaten in Soedan te sluiten. De Soedanese consulaten in Egypte gaan ook dicht. Kairo sprak vandaag van een escalatie van de crisis tussen de twee landen. “Deze escalatie leidt slechts naar de volgende, maar we hopen dat de bruggen open blijven”, aldus minister van buitenlandse zaken Amr Moussa.

Volgens een hoge functionaris van het Soedanese ministerie van buitenlandse zaken, Omar Yousif Barido, waren op de twee Egyptische consulaten, in Port Sudan en in El-Obeid, “verscheidene samenzweringen tegen de Soedanese veiligheid, territoriale integriteit en soevereniteit gesmeed”. In mei uitte Khartoum de beschuldiging dat de Egyptische autoriteiten en in Kairo gevestigde Soedanese oppositieleden een komplot hadden beraamd om de vier jaar oude, door moslim-fundamentalisten gedomineerde regering van generaal Omar Hassan al-Beshir ten val te brengen. Volgens de Soedanese pers zijn in verband met dat komplot negen mensen opgepakt, die inmiddels een bekentenis hadden afgelegd en binnen enkele weken ter dood zouden worden veroordeeld.

De Egyptische regering beschuldigt Soedan ervan samen met Iran de extremistische moslim-groepen te financieren die met een campagne van geweld het regime in Kairo proberen te ondermijnen. Voorts is een oud grensconflict opgelaaid over het gebied van Halaib aan de Rode Zee.

Ongeveer 400 Soedanezen reden de afgelopen dagen in een konvooi van 50 vrachtwagens van Port Sudan naar Halaib bij wijze van protest tegen de komst van Egyptische troepen naar het gebied. Egypte stond de Soedanese autoriteiten jarenlang toe het gebied op dag-bij-dagbasis te besturen, maar stuurde eind vorig jaar het leger, nadat de regering in Khartoum een Canadese maatschappij een concessie had gegeven om daar olie te winnen.

De Egyptische troepen in Halaib onthaalden de Soedanese betogers als gasten, in wat diplomaten in Khartoum als een slimme zet begroetten. Volgens het Soedanese persbureau SUNA zullen de betogers vermoedelijk tegen het eind van de week weer vertrekken. (Reuter, AFP)