Proces wegens moord op Chris Hani begonnen

JOHANNESBURG, 23 JUNI. Onder zware politiebewaking is vanmorgen in het Hooggerechtshof in Johannesburg het proces begonnen tegen de twee mannen en een vrouw, die worden verdacht van de moord op de ANC-leider Chris Hani op 10 april. Voor het gebouw leidde Walter Sisulu, vice-president van het Afrikaans Nationaal Congres, een demonstratie.

De 38-jarige Poolse immigrant Janusz Walus wordt ervan verdacht dat hij Hani voor diens huis in Boksburg heeft doodgeschoten. De politie hield hem kort na de aanslag aan, en trof in zijn auto het wapen aan waarmee volgens ballistisch onderzoek de aanslag was uitgevoerd. Voorts staan terecht op verdenking van moord Clive Derby-Lewis, oud-parlementariër voor de Konservatieve Partij, en zijn echtgenote Gay, redacteur van het KP-blad Die Patriot. Zij zijn bekenden in extreem-rechtse kringen in Zuid-Afrika.

De staat zal proberen te bewijzen dat Derby-Lewis het moordwapen leverde aan Walus, alsmede een “dodenlijst” met namen en adressen van acht personen, onder wie Nelson Mandela en Chris Hani. Deze lijst zou zijn opgesteld door zijn echtgenote. De aanklachten zijn moord, deelneming aan het plan om de moord te plegen en onwettig bezit van wapens en munitie.

In het proces, dat naar verwachting enige weken gaat duren, zal de vraag centraal staan of de drie alleen hebben geopereerd. Het ANC heeft altijd beweerd dat de moord op Hani onderdeel zou zijn van een groter complot om de zwarte oppositie te verzwakken. Chris Hani, secretaris-generaal van de Zuidafrikaanse Communistische Partij en lid van het ANC-hoofdbestuur, was de populairste zwarte leider na Nelson Mandela. Zijn dood leidde tot een crisis in het land, die uitmondde in geweld en vandalisme tijdens een dag van nationale rouw en de begrafenis.