Pat Nixon overleden

WASHINGTON, 23 JUNI. Pat Nixon, de vrouw van de vroegere Amerikaanse president Richard Nixon, is gisteren op 81-jarige leeftijd, na een jarenlange ziekte, overleden aan longkanker. Ze stierf in de woning van de familie in Park Ridge in New Jersey. Patricia Ryan Nixon was First Lady van 1969 tot 1974. In dat jaar moest haar man aftreden als gevolg van het Watergate-schandaal.

Pat Nixon stond te boek als een zeer teruggetrokken persoon, die in 1957 ten tijde van het vice-presidentschap van haar man door een tijdschrift “de ideale vrouw van het land” werd genoemd. Zij beleefde het wankelende presidentschap van haar echtgenoot tijdens de Watergate-affaire volgens velen op een rustige en waardige manier. Sinds de vrijdagochtend waarop de Nixons per helikoper voortijdig het Witte Huis verlieten, ging haar gezondheid achteruit. Zij raakte in 1976 door een beroerte gedeeltelijk verlamd. Volgens haar man kreeg zij de beroerte nadat zij het boek "The Final Days' had gelezen, waarin de Watergate-affaire beschreven wordt. Na een tweede beroerte in 1983 leed Pat Nixon voortdurend aan longziekten. (Reuter)