Maij vindt zichzelf een "goede brandweervrouw'

DEN HAAG, 23 JUNI. “Ik dank de geachte afgevaardigden omdat ook zij helder hebben gemaakt dat de zware beschuldigingen die in eerste instantie waren geuit, zijn weerlegd”, verzuchtte minister Maij-Weggen gisteravond aan het einde van het spoeddebat over private financiering van de Wijkertunnel. En met stemverheffing: “Een week het juk van dit soort beschuldigingen dragen, is iets wat ik niemand toewens. Zoiets is namelijk niet aangenaam.”

Maar voor degenen die het heft in eigen hand nemen, blijft er hoop. Het bewijs daarvan is De Bonnefooi, een groepswoning voor 32 personen die in 1991 verrees op een terrein tussen twee Ommoordse flats. De bewoners, negen echtparen en veertien alleenstaanden met een gemiddelde leeftijd van bijna zeventig jaar, namen zelf het initiatief tot de bouw van dit huis. Van de gemeente kregen zij subsidie los, enkele fondsen bekostigden de inrichting en zelf betaalden zij voor deskundige bijstand. ""In het begin verklaarde de deelgemeente ons voor gek, maar het is toch maar mooi gelukt'', zeggen twee bewoners trots tijdens een rondleiding. We bezichtigen enkele appartementen en een gemeenschappelijke woonkamer, wandelen door de als plantentuin ingerichte vide en komen tenslotte uit in een tweede collectieve huiskamer annex keuken, waar de erwtensoep al op het vuur staat. ""Hiervoor woonde ik in Oosterflank'', aldus een van de rondleiders. ""Daar was het een doffe ellende, overal graffiti en vervuiling. Maar moet je nu 's kijken, hier is het ideaal.''

    • Gretha Pama
    • Cees Banning