Labour: Heseltine vroeg Saoedisch geld voor Tory-kas

LONDEN, 23 JUNI. De rel over de herkomst van een deel van de financiële middelen van de Britse Conservatieve Partij heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met de beschuldiging dat de Conservatieve minister van handel en industrie, Michael Heseltine, in 1992 een ontmoeting heeft gehad met een lid van de koninklijke familie van Saoedi-Arabië om geld los te weken voor de partijkas. Het Labour Lagerhuislid Clive Soley noemde de naam van de minister gisteren onder de dekmantel van parlementaire onschendbaarheid en bracht daarmee de Tories tot nieuwe hoogten van razernij over “lage suggesties en geen grein van bewijs.”

Premier Major, nog in Kopenhagen voor de Europese top, voegde het links-liberale dagblad The Guardian hetzelfde verwijt toe over zijn publicatie dat de Saoedi's zeven miljoen pond hebben bijgedragen aan de Conservatieve partijkas, vlak voor de verkiezingen van vorig jaar. De in het bericht genoemde Prince Bandar bin Sultan, nu ambassadeur bij de Verenigde Naties, gaf een officiële ontkenning uit.

Maar in het Lagerhuis beriep Clive Soley zich op de brief van een “hooggeplaatste Arabische bron” om met de beschuldigende vinger naar minister Heseltine te wijzen. Die was, evenmin als premier Major, bij het debat aanwezig, omdat hij in een Italiaans ziekenhuis herstellende is van een hartaanval.

Nog voordat in het Lagerhuisdebat de grofste verwijten tussen partijen over en weer vlogen (Labour: “Om de Tories hangt een sfeer van viezigheid, de geur van corruptie.” Tories: “Jullie hebben anders 31.000 pond van Robert Maxwell aangenomen.”) kondigde de in opspraak geraakte staatssecretaris voor Noord-Ierland, Michael Mates, aan dat hij geen ontslag neemt. Mates houdt vol dat hij niets verkeerds gedaan heeft in het onderhouden van zijn contacten met Asil Nadir, de voortvluchtige baas van Polly-Peck. Naar zijn zeggen zijn de uitgelekte details over giften over en weer slechts een onderdeel van een groter verhaal, dat een ander beeld geeft. Hoe dat verhaal eruit ziet, wil hij niet zeggen. Premier Major heeft zijn staatssecretaris tot nu toe niet laten vallen, maar aangenomen wordt dat het lot van Mates nauw samenhangt met het oordeel dat de commissie van backbenchers, het zogenaamde “1922 committee”, donderdag in haar wekelijkse bijeenkomst over Mates zal uitspreken.

Labour verloor, als voorzien, de stemming in het Lagerhuis over de door haar ingediende motie, waarin bezorgdheid werd uitgesproken over donaties van 440.000 pond van Asil Nadir aan de Conservatieve Partij. De meerderheid voor de regering was 41 stemmen.

    • Hieke Jippes