Koudwatervrees voor technisch onderwijs

Veel te weinig jongeren kiezen tegenwoordig voor een exacte of technische opleiding. Daarmee wordt de kloof tussen technisch onderwijs en arbeidsmarkt angstig groot, menen veel bedrijven - met een schuin oog naar de overheid. Maar in zijn deze week verschenen nota "Concurreren met kennis' maant minister Andriessen van economische zaken op zijn beurt het bedrijfsleven meer aan technisch onderricht te doen.

Rokus is een modelhulpverlener. Dol op zijn werk en op zijn patiënten. Met een pakje sigaretten in de mouw van zijn t-shirt fietst hij door de stad. ""Kijk, daar loopt er weer een'', wijst hij. Een jonge man met vilten haren probeert de drukke Van Woustraat over te steken met zijn hoofd in zijn nek. Rokus heeft er een zevende zintuig voor. Die middag wil hij wat klanten bezoeken in de pensions. Zodra hij binnenkomt wordt hij aangeklampt. Een jongen met een verhaal over geld. Een vrouw op kaplaarzen roept: ""Vandaag geen bla bla.'' Rustig loopt hij door de donkere gangen, de geur van schoonmaakmiddel en ouwe rook. Voor een gele deur blijft hij staan. Hij klopt maar er komt geen antwoord. Langzaam duwt hij de deur open. Op bed zit een jonge vrouw met een grote spiegel voor zich. Blikkerende sierraden, een kanten jurk en op haar hoofd een gigantische zwarte pruik. Als de koningin van Sheba zit ze tussen de vodden waarmee ze het kamertje tot de nok toe heeft volgestampt. Haar ogen zijn omlijnd met zwarte potloodranden, waarmee ze ook haar lippen gedaan heeft. Rokus groet haar en vraagt hoe het gaat. ""Prince zijn big dig van meisje is poe'', zegt ze terwijl ze haar ogen geen moment van haar spiegelbeeld afwendt. ""Je moet je medicijnen komen halen'', zegt Rokus. Met haar ogen nog steeds op de spiegel draait ze langzaam haar hoofd heen en weer.

    • Otto van de Vijver