Izetbegovic blijft bij boycot overleg Genève

ZAGREB, 23 JUNI. De Bosnische president Alija Izetbegovic blijft bij zijn weigering vandaag aan het vredesoverleg in Genève deel te nemen. Hij heeft evenwel moeten toestaan dat een aantal andere Bosnische leiders, onder wie zijn rivaal Fikret Abdic, vandaag wel in Genéve aanwezig zijn, nu daar een plan ter tafel ligt voor de opdeling van Bosnië-Herzegovina in een confederatie van drie etnische staten.

Dat is gisteren gebleken na een bijeenkomst in de Kroatische hoofdstad Zagreb van het staatspresidium van Bosnië-Herzegovina. Met zeven tegen twee stemmen besloot het staatspresidium het Geneefse overleg bij te wonen. Izetbegovic en vice-president Ejup Ganic, de tegenstemmers, begaven zich na afloop naar de Bosnische hoofdstad Sarajevo, een aantal andere leden van het presidium, waaronder Abdic, vertrokken naar Genève, waar de 56-jarige Bosnische Kroaat Franjo Boras als delegatieleider zal optreden.

Formeel blijft Izetbegovic president. Sommige leden van het presidium gaven gisteren echter te verstaan, dat de president zijn huidige harde lijn niet kan voortzetten. De naar Genève afgevaardigde delegatie is, volgens een vaag geformuleerd communiqué van het presidium, niet gemachtigd tot onderhandelingen, maar zal daar alleen aanhoren wat de Servische en Kroatische delegaties en de internationale bemiddelaars David Owen en Thorvald Stoltenberg naar voren te brengen hebben.

Fikret Abdic verklaarde tegenover Radio Sarajevo niet uit te zijn op een "staatsgreep' tegen Izetbegovic. Hij heeft echter laten weten voorstander te zijn van verdere onderhandelingen met Serviërs en Kroaten. De commandant van de Bosnische strijdkrachten in Sarajevo, Rasim Delic, heeft laten weten zich te stellen achter het standpunt van Izetbegovic, dat van een opdeling van Bosnië-Herzegovina geen sprake kan zijn.

Tot zover onze redacteur.

    • Raymond van den Boogaard