Huisvrouw in de helikopter

La fille de l'air. Regie: Maroun Bagdadi. Met: Béatrice Dalle, Thierry Fortineau, Hippolyte Girardot, Jean-Claude Dreyfus, Roland Bertin. In: Amsterdam, Kriterion.

In mei 1986 bevrijdde een Franse huisvrouw, Nadine Vaujour, haar man uit de Santé-gevangenis in Parijs. Het feit dat ze daarbij een helikopter bestuurde, sprak bijzonder tot de verbeelding van de media. Vier maanden later werd het paar gepakt, de vrouw bracht korte tijd in de gevangenis door en publiceerde haar verhaal onder de titel La fille de l'air. Michel Vaujour zit tot het jaar 2017 in de bak.

De verfilming van Nadine Vaujours relaas door de in Frankrijk wonende Libanese regisseur Maroun Bagdadi (het is zijn eerste film die zich niet in het Midden-Oosten afspeelt, zoals de in Cannes bekroonde gijzelingsthriller Hors la vie) is een onopgesmukte, bijna documentair aandoende publieksfilm. Uiteraard beschikt hoofdrolspeelster Béatrice Dalle (Betty Blue) over meer glamour dan de vrouw waar haar personage naar gemodelleerd is. Ook over de aard van de misdaden (vooral gewapende overvallen) van haar echtgenoot weidt de film nauwelijks uit.

Het stramien is simpel en effectief. Een vrouw wil haar man, die ze heeft leren kennen via haar broer, zijn celmaat, bevrijden. Ze beschouwt dat niet als een criminele daad en acht de redenen voor zijn straf ook niet relevant voor haar wens. Met overtuigende middelen vertelt Bagdadi de soms zeer spannende uitbraak uit haar perspectief. La fille de l'air is daardoor bijna een Amerikaanse misdaadfilm, overzichtelijk, ambachtelijk correct en eenduidig. Er zijn slechtere modellen denkbaar om het publiek weer voor Europese films naar de bioscoop te krijgen.

    • Hans Beerekamp