Hoogovens ontkent dumping VS

ROTTERDAM, 23 JUNI. Hoogovens ontkent met kracht dat het schade heeft toegebracht aan de Amerikaanse staalindustrie. De door de staal- en aluminiumfabrikant uit IJmuiden gerekende prijs voor aan de VS geleverd staal lag op het niveau van de staalprijzen in de VS.

Hoogovens reageerde hiermee vanmorgen op het bericht dat de Verenigde Staten strafheffingen instellen tegen negentien landen die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan dumping van staal in de VS. Nederland bevindt zich onder deze negentien landen. Hoogovens exporteert ongeveer 10 procent van zijn produktie naar de VS.

Volgens een woordvoerder van Hoogovens heeft het Amerikaanse Department of Commerce (DoC) de definitieve heffingen voor Hoogovens gelegd op 30,7 procent voor warmgewalste produkten en 20,2 procent voor koudgewalste produkten. De dumpingmarges zijn ingesteld na een intensief onderzoek dat werd uitgevoerd door het DoC.Uit het onderzoek bleek dat Hoogovens in de eerste helft van 1992 lagere prijzen heeft berekend voor leveringen van staal in de VS vergeleken met soortgelijke leveringen in Nederland.

De uitspraak die gisteren door het DoC werd gedaan, komt volgens Hoogovens niet onverwacht. In de eerste helft van het vorig jaar was de marktprijs in de VS lager dan die in Nederland. “Dergelijke mondiale verschillen doen zich altijd voor”, aldus een woordvoerder.

Met de uitspraak van de DoC is volgens Hoogovens nog geen einde gekomen aan de dumpingprocedure. “De nu bepaalde heffingen kunnen alleen worden opgelegd als ook wordt vastgesteld dat aan de Amerikaanse staalindustrie daadwerkelijk schade is toegebracht. En zo ja, in welke mate dat is gebeurd”, zei de woordvoerder van Hoogovens vanmorgen.

Om te bepalen of de staalindustrie in de VS inderdaad schade is toegebracht zal de International Trade Commission (ITC) een aantal hoorzittingen organiseren. Naar verwachting zal de ITC hierover begin augustus uitspraak doen.

Op de Amsterdamse effectenbeurs kreeg het aandeel Hoogovens vanmorgen een forse klap. Uit angst voor maatregelen boden veel beleggers hun stukken aan en zakte de koers kort na de opening een gulden in naar 33,20 gulden. Omstreeks het middaguur had de koers zich iets hersteld tot 33,40 gulden.