Homo-trots

Voor het jaarlijkse Gay Pride-festival in Londen hadden zich afgelopen zaterdag 100.000 homoseksuele mannen en vrouwen verzameld.

De bijeenkomst was niet alleen de eensgezinde viering van de seksuele geaardheid maar ook een bewijs van onverzettelijkheid. Want behalve aids en homofobie kent de Londense homoseksuele gemeenschap tegenwoordig nog een derde bedreiging: sinds maart zijn vijf homoseksuele mannen vermoord door een en dezelfde dader. Daarom was de politie in groten getale aanwezig op deze Gay Pride, om zo mogelijk informatie te verzamelen over de slachtoffers en om de aanwezigen te waarschuwen voor afspraakjes met onbekenden. Maar de gay community weigert zich te laten intimideren en ziet de sensationele berichtgeving over de seksuele gewoontes van de slachtoffers als de zoveelste poging tot marginalisering van hun geaardheid. Schertsend werden er politiefluitjes uitgedeeld, om te dienen als afschrikmiddel in geval van nood.

In het Brockwell Park in Brixton kwamen de deelnemers samen, na een demonstratieve tocht door het centrum. Op het grote podium waren optredens van Jimmy Sommerville en Danii Minogue. In tenten werd gedanst op house-muziek, men stond in de rij voor de zweefmolen of keek rond bij de marktstalletjes, waar keramische serviezen en complete leren outfits konden worden aangeschaft. Maar de "Clone'-stijl van leren kleren, snorren en ijzeren kettingen - genoemd naar het merk Clone Zone dat de attributen levert - is niet meer zo in trek bij de manlijke homo's, zo bleek uit de populatie van zaterdag. Heel populair en even zo verwarrend voor niet-ingewijden is het skinhead image dat veel mannen zich nu aanmeten. Mike en Peter, twee vrienden van rond de veertig, hebben exact het uiterlijk van de jeugdige, vaak gewelddadige kaalhoofden. Hun haar is gemillimeterd, ze dragen grove Dr. Martens laarzen, spijkerbroek met omgeslagen pijpen, bretels en een vliegeniersjack. Waarom laten homo's die "Anti-Nazi'stickers op hun jas dragen zich associëren met fascistische jeugdgroepen? Peter: “Het is iets puur seksueels, een code die staat voor wat voor soort mannen je wilt ontmoeten. Het heeft niets met politieke oriëntatie te maken. Ik heb allerlei stijlen gehad, en nu val ik op dit typisch manlijke image van working-class rauwdouwer.” Maar vindt hij de "Clones' niet nog stoerder? Peter: “Clones zijn ouderwets, dat ligt achter me. En ik hou niet van prikkende snorren.”

    • Hester Carvalho