Haarhuis: Wimbledon voorbij

LONDEN, 23 JUNI. Paul Haarhuis wil niet meer terugkeren naar Wimbledon. Gisteren verloor hij de maandag gestaakte partij tegen Michael Chang en prompt kwam hij tot de vaststelling dat dit zijn vierde en laatste poging was om op gras wat behoorlijks neer te zetten. “Op elke andere ondergrond denk ik tegen gasten als Chang een kans te hebben.”

De 27-jarige Haarhuis haalde in 1990 nog de derde ronde, maar dat was zijn hoogtepunt. Vaak leek het ook of hij domweg de inspiratie miste voor tennis op gras, of hij alleen naar Londen reisde om er het prijzengeld voor de eerste ronde op te halen. Nu blijkt dat hij zich heeft getest. Tegen de als twaalfde geplaatste Chang speelde hij een opmerkelijk sterke partij, waarin hij na een 2-0 achterstand (6-2 6-2) toch nog gelijk kwam. Bij 3-1 voor Chang werd de vijfde set maandag wegens invallende duisternis afgebroken.

Gisteren brak Haarhuis bij een 4-2 achterstand de service van Chang. De strijd was weer geheel open tot de Eindhovenaar bij een 5-4 achterstand op eigen service faalde. Hij wond zich op over een ace die volgens hem ten onrechte uit werd gezien door de scheidsrechter op de stoel, verweet de man dat hij alleen in duidelijke gevallen de lijnrechter mag corrigeren, sloeg door pure boosheid tweemaal een dubbele fout en was ten slotte onfortuinlijk door een netbal van Chang. Wimbledon voor altijd voorbij, zei hij omziend in wrok.