Groeiprognose voor China bijgesteld

PEKING, 23 JUNI. De Chinese regering verwacht dit jaar een economische groei van 13 à 14 procent. Begin dit jaar schatten de autoriteiten de groei nog op 8 à 9 procent. In mei hield vice-premier Zhu Rongji het op 10 procent. Het is de eerste keer dat de regering van China de groeiprognoses openlijk bijstelt.

Vorig jaar groeide de Chinese economie met ruim 12 procent, de snelste groei sinds 1988.

De autoriteiten voorzien wel problemen: de prijzen stijgen snel, de hoeveelheid investeringen is te groot en de hoeveelheid geld die in omloop is te groot. Dit zou kunnen leiden tot oververhitting van de economie.

De kosten voor levensonderhoud inde 35 grootste steden in het land lagen in april 17 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De inflatie heeft het hoogste niveau in vijf jaar bereikt. De industriële produktie is sinds begin dit jaar met bijna 25 procent toegenomen. (AFP)