Fortis maakt flinke kans op belang ASLK

UTRECHT, 23 JUNI. De Belgische staatsonderneming de Algemene Spaar- en Lijfrente Kas (ASLK) geeft de voorkeur aan Fortis als toekomstige partner boven de Belgische Generale Bank. De directies van beide ondernemingen onderhandelen op "exclusieve' basis over een belangrijke participatie van Fortis in ASLK. Fortis is het samenwerkingsverband van AMEV/VSB en de Belgische verzekeraar AG.

ASLK geeft niet aan waarom in eerste instantie voor Fortis is gekozen. Tot 19 mei kon een bod op de staatsonderneming worden uitgebracht waarna gesprekken met de twee genteresseerden hebben plaatsgehad. De verkoop van een groot belang in ASLK is de eerste van een reeks privatiseringen die de Belgische overheid zestig miljard franc moet opleveren.

In een gezamenlijke verklaring maakten Fortis en ASLK gisteren bekend dat ze een aantal gespecialiseerde werkgroepen hebben opgericht om een ondernemingsplan en een financiële waardering vast te stellen. De Belgische regering, die alle aandelen van ASLK in handen heeft, wil voor het eind van het jaar resultaten zien. Als de onderhandelingen stroef verlopen zal ASLK zich ook tot andere partijen wenden.

Over de grootte van het belang laten beide ondernemingen zich niet uit. Fortis ontkent dat het per sé een meerderheidsbelang wil hebben en zegt slechts te streven naar "eenheid van leiding, eenheid van strategie en eenheid van vermogen'. Volgens een woordvoerder van ASLK streeft de staatsonderneming naar een "gelijkwaardig partnership', waarbij de grootte van het belang niet doorslaggevend hoeft te zijn. Momenteel verbiedt de Belgische wet op de openbare kredietinstellingen het nemen van een meerderheidsbelang, maar de regering overweegt hierin verandering te brengen.

ASLK is net als Fortis een bank-verzekeraar. In hun beider verklaring stellen zij ervan overtuigd te zijn dat een eventuele overeenkomst belangrijke mogelijkheden biedt en de weg vrijmaakt voor een leidersrol in Europa met behoud van het eigen karakter en de operationele autonomie van het bedrijf.