Film Bob Marley een gemiste kans

Time Will Tell. Regie: Declan Lowney. Met: Bob Marley. In: Amsterdam, Cincecenter en The Movies.

Een documentaire over de Jamaicaanse reggae-superster Bob Marley (1945-1981) kun je Time Will Tell eigenlijk niet noemen. Regisseur Declan Lowney volstaat met het aan elkaar plakken van talloze fragmenten uit concerten en summier, veelal moeilijk verstaanbaar commentaar van Marley zelf. Nu blinkt de rastafari-religie, waarvan Marley de bekendste woordvoerder was, toch al niet uit door verbale helderheid. De herhaling van de opvattingen dat keizer Haile Selassie de messias was en ganja (marihuana) een mens goed doet, levert weinig nieuwe inzichten op.

Toch zou er veel te vertellen zijn geweest over Marley als de eerste rockster uit en voor de Derde Wereld, wiens populariteit ook in bij voorbeeld Afrika nauwelijks begrensd was. Je zou ook meer willen weten over zijn rol in de Jamaicaanse politiek; wie niet weet dat de twee mannen die elkaars hand schudden tijdens een Marley-concert de politieke aartsrivalen Manley en Seaga zijn, mist ook hier weer de pointe.

Het van video naar 35mm overgezette materiaal, verzameld en gemonteerd in opdracht van Marley's platenlabel Island, dient uitsluitend om de fans tevreden te stellen. Overigens kunnen die de gemporteerde videotape van Time Will Tell al enige tijd overal in Nederland kopen. Die echte Marley-documentaire moet iemand anders dan nog maar eens maken.

    • Hans Beerekamp