Dollar zet de opmars voort, Duitse mark herstelt licht

ROTTERDAM, 23 JUNI. De koers van de Amerikaanse dollar heeft vanochtend zijn opmars voortgezet. Op de wisselmarkt in Amsterdam werd rond het middaguur 1,907 gulden betaald voor de Amerikaanse munt terwijl gisteren de slotkoers uitkwam op 1,9005 gulden. Sinds begin vorige week is bijna negen cent koerswinst geboekt. Op de Amsterdamse effectenbeurs trokken de koersen door de Amerikaanse opmars aan.

De dollar brak bij het begin van de handel door de grens van 1,70 mark en kwam daarmee op het hoogste niveau sinds eind oktober 1991. In de ochtend kwam de mark echter iets terug. Dat was het gevolg van het uitblijven van een renteverlaging bij de wekelijkse toewijzing van speciale beleningen door de Bundesbank. De Duitse centrale bank handhaafde haar tarief op 7,60 procent.

Handelaren schrijven de opmars van de dollar voor een belangrijk deel toe aan de verwachting dat de Bundesbank de rente op korte termijn zal moeten verlagen gezien de steeds slechter wordende economische situatie van Duitsland. Daardoor zou de D-mark minder aantrekkelijk worden voor beleggers. Voor een verlaging van de beleningsrente acht de Bundesbank de tijd niet rijp. De eerstvolgende gelegenheid voor aanpassing van de officiële tarieven (disconto en Lombard-rente) is de tweewekelijkse vergadering van de bank volgende week donderdag. De dollar boekte de afgelopen dagen ook een flinke koerswinst tegenover de yen, vooral door de politieke crisis in Japan. Maar vanochtend moest daarvan een deel worden ingeleverd.