Dollar trekt beurs verder omhoog, Hoogovens daalt

AMSTERDAM, 23 JUNI. De handel op het Damrak profiteerde vandaag opnieuw van de hoge dollarkoers. Uitschieter was Hoogovens dat tegen de trend in daalde. Koninklijke Olie, DSM en Polygram bereikten hun hoogste koers van de afgelopen twaalf maanden.

AMSTERDAM De Amerikaanse dollar bleef ook vandaag sterk. De munt was vanmorgen 1,9077 gulden waard, iets hoger dan de slotkoers van gisteren. De afgelopen drie dagen is de munt bijna vier cent gestegen.

Handelaren op het Damrak konden vandaag weer beschikken over goed werkende telefoonlijnen, nadat een storing gisteren een deel van de dag de handel had stilgelegd. De EOE-index bereikte gisteren desondanks een recordhoogte op 321,44 punten, een niveau dat dit jaar nog niet eerder was bereikt. Analisten wezen vanmorgen op de volgende belangrijke zogenoemde weerstandsgrens van de EOE-index die op 326,06 ligt. Een evenaring van het record dat in augustus 1989 werd bereikt op 328 punten is volgens analisten “bespreekbaar, maar wel ver weg”.

Vanmorgen stegen de meeste koersen en daarmee de EOE-index verder door. Omstreeks het middaguur stond de index op een winst van 0,60 punt op 323,38 punten. Volgens handelaren zit de markt nu voorlopig aan haar top. “Er zal binnenkort wel een correctie komen, verwacht ik”, zei een handelaar vanmorgen.

Hoogovens kon niet profiteren van de hogere dollar en ging vanmorgen tegen de trend op de beurs in omlaag. De staal- en aluminiumfabrikant uit Ijmuiden verloor bij de opening een gulden op 33,20 gulden. Het bericht dat het Amerikaanse Department of Commerce (DOC) uitspraak heeft gedaan over de dumping van warm- en koudgewalst staal voor de Amerikaanse markt was daar debet aan. Hoogovens loopt de kans grote boetes opgelegd te krijgen. Nadat het concern in een persverklaring had laten weten dat de uitspraak voor Hoogovens niet onverwacht kwam en de hoorzittingen van de International Trade Commission (ITC) met vertrouwen tegemoet ziet, werd iets van het verlies goedgemaakt. Het aandeel Hoogovens was rond het middaguur 33,40 gulden waard, acht dubbeltjes minder dan gisteren.

Koninklijke Olie bereikte vanmorgen een nieuw hoogtepunt. De koers van de Olies schoot kort na de opening omhoog en noteerde omstreeks het middaguur een winst van 1,10 gulden op 177,10 gulden.

Ook Philips-dochter Polygram was de afgelopen twaalf maanden niet zoveel waard als vanmorgen. Het aandeel ging in de eerste uren voor 51,60 gulden van de hand. Later op de dag zakte de koers iets terug tot een winst van vier dubbeltjes op 51,40 gulden. De winst kwam nadat een groot Brits effectenhuis een koop-aanbeveling voor Polygram had uitgegeven.

Chemieconcern DSM uit Heerlen trok vanmorgen eveneens flink aan. De winst bedroeg aan het begin van de middag 1,90 gulden op 90,60 gulden. Een bijzondere aanleiding voor de winst konden handelaren niet geven. De meesten hielden het op short-covering.

Aan de vooravond van het vertrek van topman Rootliep was Nedlloyd bij de haven- en transportwaarden de sterkste stijger met een verbetering van 1,10 gulden of 3,7 procent op 31,20 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op de effectenbeurs van New York moesten gisteren een stapje terug doen. De Dow Jones-index van de dertig toonaangevende fondsen daalde 13,29 punten tot 3497,53. Een dag eerder was de index nog 16,05 punten aangetrokken. De beursbarometer stond vanaf het begin van de handel in de min. Teleurstellende vooraankondigingen over de bedrijfsresultaten in het tweede kwartaal drukten de stemming. Eén van de boosdoeners was supermarktketen Kmart, die liet weten dat de resultaten dit jaar zullen tegenvallen. Concurrenten als Sears en Woolworth werden mee omlaag gedrukt. Ook de koersen van bedrijven werkzaam in de gezondheidszorg en afvalverwerking stonden onder druk. Het maximale verlies van de Dow Jones beliep 21 punten.

TOKIO De effectenbeurs in Tokio sloot vanmorgen iets lager. De Nikkei-index van 225 aandelen daalde met 45,78 punten tot 19.492,52, een verlies van 0,23 procent. Na de zware verliezen die de aandelenkoersen maandag te verwerken kregen was er dinsdag flink herstel waar te nemen. Vandaag was er nauwelijks sprake van activiteit op de Japanse beurs. De omzet bleef met 230 miljoen stukken de laagste sinds begin maart. Beleggers aarzelden met initiatieven omdat elke inspiratie ontbrak. Politieke onzekerheid en lichte onrust op de valutamarkt bepaalden het sentiment in Tokio. Institutionele beleggers waren de enige kopers. “Maar dat was niet genoeg om de markt omhoog te helpen”, zei een handelaar. Veel beleggers vragen zich af hoe sterk de markt kan dalen als de instituten ophouden met kopen.