Dandies en hakenkruisen

Swing Kids. Regie: Thomas Carter. Met: Robert Sean Leonard, Christian Bale, Barbara Hershey. Amsterdam, City 2; Den Haag, Cineac 2; Rotterdam, Lumière 2.

Het is waar gebeurd: eind jaren dertig opereerde er, tegen de repressie van de nazi-autoriteiten in, een kleine groep Berlijnse jongeren die weigerden zich te conformeren aan de onderdrukking en discipline. Ze kleedden zich als dandies en cultiveerden hun kennis van Amerikaanse jazz-muziek. Met Swing Kids misbruiken scenarist Jonathan M. Feldman en televisieserie-regisseur Thomas Carter het verhaal van deze jongens voor wat een "lekker filmpje' moest worden. En alleen al omdat geen van beiden het flauwste idee heeft kunnen opbrengen over wat het betekent om te leven onder terreur, is het resultaat een bizarre aanfluiting.

Omgeven door absurd flagrante anachronismen, bewegen, praten en gedragen de jongens zich op een manier die in 1939 nog lang niet was uitgevonden - of ze elk moment hun surfboard kunnen gaan zoeken. De dreiging van uniformen, laarzen en hakenkruizen doet daarbij dienst als spannend decor, een in elkaar gemepte joodse leeftijdsgenoot als gevoelig incident. De Gestapo vervult naar keuze de rol van de vijandelijke gang die moet worden bestreden, of de onredelijke oudere generatie tegen wie de jeugd zich afzet.

Onvermijdelijk loopt elke verhaalwending uit op een uitgelaten scène op de dansvloer. Daar kunnen de acteurtjes laten zien dat ze in elk geval redelijk kunnen dansen.

    • Joyce Roodnat