Cd naar Mars met verhalen, muziek

NEW YORK, 23 JUNI. Met ingang van de herfst van 1995 zal er op Mars kunnen worden genoten van muziek en literatuur. Dan zal er namelijk een Russisch ruimteschip landen met een compact disc aan boord die de leden van de Amerikaanse Planetary Society speciaal samenstelden om op de planeet te laten bezorgen.

Onder de titel Visions of Mars, geeft de cd op Mars genspireerde muziek te beluisteren, naast fragmenten uit het werk van fameuze science fiction-auteurs die verhalen op Mars situeerden, zoals Edgar Rice Burroughs, Isaac Asimov, H. G. Wells en Kurt Vonnegut. Ook is er een gedeelte overgenomen van War of the Worlds, het legendarische hoorspel uit 1938 van Orson Welles. Veel luisteraars namen het fictieve verslag van de landing van Marsbewoners op Aarde destijds serieus, waarop er in enkele Amerikaanse steden paniek uitbrak.

Carl Sagan, de voorzitter van de Planetary Society, liet weten dat de cd is niet bedoeld voor eventueel op Mars levende, buitenaardse wezens, maar als bron van informatie voor de mensen die zich in de komende eeuwen mogelijk op Mars zullen vestigen. Een gebruiksaanwijzing in vijf talen is bijgevoegd. (Reuter)