Bridgers aangeslagen na verlies tegen Frankrijk

MENTON, 23 JUNI. Op het EK bridge was voor het Nederlandse mannenteam het uur van de waarheid aangebroken. Na de historische overwinning op koploper Polen moest Oranje gisteren aantreden tegen twee concurrenten.

's Ochtends, tegen het gevreesde IJsland, speelden de koppels De Boer-Muller en Leufkens-Westra. De wereldkampioen van Yokohama '91 werd met 16-14 op armlengte gehouden. In die wedstrijd stalen de in grote vorm verkerende Wubbo de Boer en Bauke Muller de show door als enigen op dit EK een prachtige 6ß4 uit te bieden en te maken (zie diagram).

's Middags kwam dan eindelijk de krachtmeting met olympisch kampioen Frankrijk. Gek genoeg hadden non-playing captain Jaap Trouwborst en coach Henk Schippers, het duo Muller-De Boer de eerste helft niet opgesteld. Het derde paar, Jansen-Westerhof, had zeker niet het beste van het spel, maar Leufkens-Westra, normaal gesproken de steunpilaren van Nederland, speelden onder hun niveau. Zij misten een ijskoud kwetsbaar kleinslem, door Lévy-Mouël wel geboden, en gingen bovendien vijf kwetsbare down in een fantasie-drie-sans, terwijl tegenstander Michel Perron nota bene al een keer 1SA had tussengeboden.

Leufkens-Westra keerden de tweede helft niet meer terug. Op het demonstratiescherm waren nu Muller-De Boer tegen Lévy-Mouël te zien. Op het eerste spel na rust was het al raak. De Fransen roken bloed toen de jonge Hollanders met een multi 2ß4 opening de vijandelijkheden waren begonnen. Het avontuur eindigde in 2ß5 gedoubleerd min drie: 500 weg op een deelscorespelletje. Deze klap dreunde nog na toen een paar spellen later Bauke Muller falikant de verkeerde start op tafel legde tegen een kwetsbare 4ß7 van Lévy-Mouël, die nu werd gemaakt: tien imps naar Frankrijk.

Toen in nog een andere 4ß7 Piet Jansen, in tegenstelling tot Hervé Mouël, de winnende voortzetting niet vond, was het pleit beslecht. Na de zware nederlaag heerste in het Nederlandse kamp een bedrukte stemming. Toch blijft Jansen optimistisch. “We hebben tegen de sterke landen twee punten meer gehaald, dan we vooraf hadden verwacht. Er is nog niets verloren.”

De vrouwen kunnen niet imponeren. Hoewel aan het eind van de dag, tegen het matige Spanje, eindelijk weer een overwinning kon worden genoteerd, is het gat met de bovenste vier vrijwel onoverbrugbaar. De hooggespannen verwachtingen worden absoluut niet waargemaakt. Zeker nu blijkt dat er op Europees niveau een nieuwe lichting sterke landen zich presenteert, zal de ploeg van captain Jet Pasman en co-captain Chris Niemeijer zich op haar toekomst moeten bezinnen. Het blindvaren op grote namen alleen, werkt niet meer.Open teams, ronde 22, Nederland-IJsland, spel 3

Zuid geverNoord

OW kw.ß7 -

ß6 H102

ß5 10853

ß4 A108732

WestOost

ß7 B762ß7 A10854

ß6 B943ß6 V876

ß5 H97ß5 VB42

ß4 V5ß4 -

Zuid

ß7 HV93

ß6 A5

ß5 A6

ß4 HB964 Open kamer:

West Noord Oost Zuid De Boer Muller 1ß4 pas 1ß5 1ß7 pas 2ß7 4ß4 pas 4ß6 pas 5ß4 pas 6ß4 pas pas pas

4ß4 = inviterend; 4ß6 = controle

De leider troefde vier schoppens in dummy en gaf uiteindelijk één ruiten af: 6ß4 Contract voor 920. In de gesloten kamer kwam IJsland niet verder dan 3SA met een overslag 430: 10 imps naar Nederland.

    • Jan van Cleeff