ANC en Inkatha bijeen in Z-Afrika

JOHANNESBURG, 23 JUNI. De leiders van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de Inkatha Vrijheidspartij, Nelson Mandela en Mangosuthu Buthelezi, zijn vanmorgen begonnen aan hun lang verwachte ontmoeting, die moet helpen een eind te maken aan het geweld tussen hun aanhangers. Aan de vooravond van de besprekingen werden in de provincie Natal, waar ANC en Inkatha elkaar al acht jaar bevechten, zeker 45 mensen vermoord. De slachtoffers vielen sinds het afgelopen weekeinde voornamelijk in aanvallen op huizen door onbekende schutters.

De topontmoeting heeft in Zuid-Afrika de hoop gewekt op een einde aan de jarenlange oorlog tussen de twee grootste zwarte partijen, die in Natal en Transvaal aan meer dan tienduizend mensen het leven heeft gekost. De ontmoeting is georganiseerd door aartbisschop Desmond Tutu van de Anglicaanse Kerk en bisschop Stanley Mogoba van de Methodistenkerk. De kerkleiders wisten de politici bij elkaar te brengen in Kempton Park, ten oosten van Johannesburg, nadat maandenlange voorbereidingen door delegaties ANC en Inkatha op een dood spoor waren beland.

Niet bekend

Het is de tweede keer sinds de vrijlating van Mandela in 1990 dat de leiders elkaar ontmoeten. Op 29 januari 1991 spraken Mandela en Buthelezi elkaar vijf uur in Durban, maar hun gezamenlijke vredesverklaring leidde niet tot minder geweld. Mandela wees een nieuwe ontmoeting de afgelopen maanden af met verwijzing naar deze vruchteloze bijeenkomst. Een tweede bijeenkomst, die Buthelezi meermalen voorstelde, mocht volgens de ANC-leider niet opnieuw mislukken.

Sinds eind november voerden vertegenwoordigers van beide partijen achter de schermen onderhandelingen over de inhoud van een topontmoeting. President De Klerk riep Mandela en Buthelezi op hun geschil bij te leggen in het belang van vrede. Ook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Boutros Boutros-Ghali, deed een beroep op de leiders elkaar te ontmoeten. Nog in mei verklaarde Mandela er geen heil in te zien. Binnen het ANC, vooral in de regio Natal, bestond groot verzet tegen de top, omdat dit Buthelezi te veel status als leider zou geven. De drie ANC-regio's in Natal hebben nu hun steun uitgesproken aan de ontmoeting.

    • Peter ter Horst