Thorn EMI verkoopt de lichtdivisie

LONDEN, 22 JUNI. Het Britse elektronicaconcern Thorn EMI verkoopt zijn activiteiten op het gebied van verlichting voor 162 miljoen pond (455 miljoen gulden) aan Investcorp, een in Bahrein gevestigde investeringsbank die onder meer eigenaar is van de fabrikant van luxe goederen Gucci. Dit heeft Thorn gisteren bekendgemaakt. De lichtdivisie behaalde vorig jaar een omzet van 345 miljoen pond (970 miljoen gulden).

Thorn EMI is geruime tijd op zoek geweest naar een koper. Het concern wil zich concentreren op de sectoren muziek en tv-verhuur. Thorn verkocht in april de producent van tv-programma's Thames Television aan het uitgeversconcern Pearson en ontdeed zich eerder dit jaar van activiteiten op het gebied van brandblusapparaten. Over het afstoten van defensiebelangen wordt naar verluidt gepraat met de Britse General Electric.

De kernactiviteit muziek werd vorig jaar maart aanzienlijk versterkt met de aankoop van Virgin Music voor 560 miljoen pond . Thorn heeft verder onder meer de labels EMI Records, Capitol, Chrysalis en SBK. Het concern is daarmee de grootste partij op de internationale muziekmarkt, met een aandeel van ongeveer twintig procent. De belangrijkste concurrenten zijn Polygram (voor tachtig procent eigendom van Philips), Warner en Sony Music.