Telefoonstoring legt handel stil op kooplustige beurs

AMSTERDAM, 22 JUNI. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs stegen vanmorgen. De belangrijkste graadmeter voor de beursstemming, de EOE-index, brak daarbij korte tijd door de barrière van 320 punten.

AMSTERDAM Omstreeks het middaguur kwam de aandelenhandel tot stilstand als gevolg van technische problemen. De handel in obligaties kon nog wel doorgang vinden. Beurswoordvoerder De Ranitz: “Door een storing bij de PTT in de Amsterdamse binnenstad viel ongeveer de helft van alle telefoonlijnen van de handelaars uit. Beleggers konden daardoor worden benadeeld, doordat sommigen wel en anderen niet te bereiken waren. Om die reden is de handel om 12.00 uur voor drie kwartier stilgelegd.”

Om 12.45 uur zou de beurs een kwartier de tijd nemen om te besluiten of de handel zou worden voortgezet of nogmaals drie kwartier stil zou worden gelegd.

Amsterdam volgde de hogere trend op buitenlandse beurzen in New York, Londen en Tokio. De obligatiekoersen schommelden rond het slot van gisteren. Dat weerspiegelde volgens handelaren wel heel duidelijk het feit dat de hele markt nu uitziet naar een verlaging van de rente in Duitsland later deze week.

Direct na het begin van de handel gaven de aandelenkoersen vaak nog een duidelijk voortgaande stijging te zien, maar dat duurde niet lang. De stemmingsindex belandde laat in de ochtend op 110,3, wat een winst betekende van 0,1 punt. De EOE-index was op dat moment 0,54 punt beter op 319,67.

Van de internationale waarden stond Unilever tegen het middaguur op een winst van 1,20 op 202,70 gulden. Uitgever VNU had toen 1,50 gulden aan de koers toegevoegd op 112 gulden. Hoogovens moest 1,10 inleveren op 33,70 gulden. CSM (voeding, biochemie), dat gisteren zijn groeiverwachtingen handhaafde, boekte eveneens een winst van tachtig cent op 59,80 gulden.

De rest van de actieve markt hield het op koersverschillen van minder dan een gulden. Koninklijke Olie speelde vanmorgen nauwelijks een rol met een koersdaling van een dubbeltje op 175,80 gulden. Relatief goed in de markt lag nog Polygram, dat 90 cent oprukte naar 50,70 gulden. DSM mocht 80 cent vooruit naar 87,80 gulden.

Elders op de aandelenmarkt trok NKF 3 gulden aan naar 105 gulden. Nijverdal-ten Cate, dat opnieuw snijdt in de personeelskosten, ging 70 cent vooruit naar 70,70 gulden. Internatio-Müller zakte een rijksdaalder weg naar 50 gulden en Braat Beheer 1,50 naar 25,50 gulden. Management Share raakte vier dubbeltjes kwijt op 2,60 gulden.

De dollar leek vanmorgen de opgaande lijn van de afgelopen dagen vast te kunnen houden, zij het dat de koersstijging niet zo overtuigend was. Om 12.00 uur stond de koers op 1,8904 na een slotkoers van 1,8915 gisteren.

Nieuwe ontwikkelingen die de koers positief benvloedden waren er niet. De Amerikaanse munteenheid wordt nog steeds geruggesteund door de verwachting dat de rente in Duitsland omlaag zal gaan en door de politieke ontwikkelingen in Japan. In Tokio steeg de dollar van 110,48 tot 111,25 yen.

Het pond sterling was eveneens fractioneel hoger met een ochtendkoers van 2,8175 gulden. De slotkoers van gisteren luidde 2,8160 gulden. De Franse franc, die gisteren ondanks een renteverlaging in Frankrijk wat hoger was, begon nu lager.

NEW YORK De effectenbeurs van New York is de week begonnen met winst. Het Dow Jones-gemiddelde van de dertig toonaangevende fondsen steeg met 16,05 punten tot 3.510,82 punten. De omzet kwam uit op ruim 219 miljoen aandelen na 289 miljoen eind vorige week.

De handel begon uiterst opgewekt. Korte tijd na aanvang van de handel zat de beursindex al op een winst van zestien punten. Dat werd uitgelegd als een reactie op de daling van afgelopen vrijdag, toen enkele termijncontracten afliepen. De dag na het zogenoemde “triple whitching hour” laat de beurs altijd een reactie zien die tegengesteld is aan de gang van zaken op de dag waarop de termijncontracten aflopen, aldus een handelaar. General Motors, 3M en Allied-Signal deden het zeer goed. De opgaande lijn werd gisteren even onderbroken toen Caterpillar onderuitging op berichten dat de activiteiten buiten Europa niet zo goed verlopen als was verwacht.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio herstelde zich gedeeltelijk van het koersverlies van gemiddeld drie procent dat zich gisteren had voorgedaan. Vanmorgen steeg het Nikkei-gemiddelde van 225 fondsen met 325,87 punten (1,7 procent) tot 19.538,30.