Solide spel bridgers tegen leider Polen

MENTON, 22 JUNI. Op de achtste speeldag van het EK bridge in Menton moesten de Nederlandse mannen aantreden tegen twee zware tegenstanders. 's Ochtends werd begonnen tegen Israël. In de gesloten kamer speelde Enri Leufkens tegen een oude bekende, David Birman. Het heeft nooit erg geklikt tussen die twee.

Ze zaten achter dezelfde kant van het scherm, dat diagonaal op en onder tafel was geplaatst. Macho Birman en het opgewonden standje Leufkens waren echter de beleefdheid zelve tegen elkaar. Toegegeven, voor aanvang zat Birman minuten lang onnodig door te zagen over het toch zeer natuurlijke biedsysteem van Leufkens-Westra, maar Leufkens stond vriendelijk en professioneel alle informatie toe. Toch gebeurde er een aantal opmerkelijke zaken. Ten eerste hadden Leufkens-Westra een slemramp. Ze boden 6ß5 met troefaas, -heer en -vrouw buitenboord. En op het laatste spel van de eerste helft vergat Leufkens een conventioneel bod van zijn partner te alerteren op een delicaat moment. Hierdoor werden Zeligman-Birman uit een deelscore gepraat, die ze anders beslist geboden zouden hebben. Aldus de lezing van de Israelies, welke onmiddellijk door de ontboden arbiter werd gehonoreerd: de score werd teruggedraaid; de schade voor Holland: vijf imps. Desalniettemin won Nederland met klein verschil.

In een afgeladen demonstratiezaal werd live de thriller Nederland-Polen vertoond. Nederland speelde in zijn olympische opstelling: Muller-De Boer open en Leufkens-Westra gesloten. Halverwege, na twaalf spellen, had Nederland een kleine voorsprong opgebouwd. Het solide spel van De Boer-Muller maakte toen al indruk. De Polen, die tot dan toe met harde hand het mannentoernooi regeerden, meenden toen wat gas terug te kunnen nemen. Zij lieten hun moeilijk te bespelen, maar oververmoeide, Sterke Pas paar Balicki-Zmudzinski, de tweede helft uit het viertal. Daarna schreef Oranje bridgehistorie. Gedurende twaalf vernietigende spellen scoorden Westra-Leufkens en Muller-De Boer veertig onbeantwoorde imps. De Poolse bridgemachine werd met maximale cijfers aan de kant geschoven. Bauke Muller nam met enkele verbluffende staaltjes afspel Oranje op sleeptouw.

Open teams, achttiende ronde,

Nederland-Polen, spel 23

Zuid geverNoord

Allen kw.ß7 AB84

ß6 A4

ß5 102

ß4 H8632

WestOost

ß7 53ß7 1092

ß6 HV8732ß6 B1096

ß5 H76ß5 B953

ß4 VBß4 94

Zuid

ß7 HV76

ß6 5

ß5 AV84

ß4 A1075

Open kamer:

West Noord Oost Zuid

Lesniewsky De Boer Martens Muller

1ß4

1ß6 dbl 2ß6 3ß7

pas 4ß4 pas 4ß5

pas 4ß6 pas 4ß7

pas 4SA pas 5ß4

pas 6ß7 pas pas

pas

dbl = vierkaart schoppen, 4ß4, ß5, ß6 = controlebiedingen, 4SA = azenvragen, 5ß4 = drie sleutelkaarten

Start: ß6H voor het aas. Daarna ß7H en ß7B, vervolgens harten getroefd, klaveren naar heer en klaveren naar de tien: west zit ingegooid: +1430 voor Holland. In de gesloten kamer speelt Gawrys eveneens 6ß7 met dezelfde start. Hij trok drie keer troef, troefde een harten in zijn hand, stak over naar ß4H (ß4V viel) en sneed op ß5H. Hij troefde de nagespeelde harten in dummy en sneed op ß4B. Drie down: +300 en achttien imps voor Holland.