Scharping kandidaat als kanselier

BONN, 22 JUNI. Het gevecht om het kanselierschap in de Bondsdagverkiezingen van oktober 1994 gaat tussen Helmut Kohl (CDU) en Rudolf Scharping, de 45-jarige SPD-premier van de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Want Scharping wil behalve voorzitter ook de kanselierskandidaat van de SPD zijn. Dit heeft hij gisteren gezegd na een vergadering van het SPD-bestuur. Daarmee kwam vast te staan dat hij de politieke erfenis van de in april als partijvoorzitter en kanselierskandidaat teruggetreden Björn Engholm geheel wil overnemen.

De Saarlandse premier Oskar Lafontaine, die in 1990 zwaar verloor tegen Kohl, trok zich gisteren, na een derde gesprek onder vier ogen met Scharping, als concurrent voor het SPD-lijsttrekkerschap terug. Hij zal als specialist voor overheidsfinanciën en economisch beleid optreden in een door Scharping geleide partijcommissie die volgend voorjaar een alternatief regeringsprogramma klaar moet hebben. Dan moet een SPD-congres dat programma en Scharpings kandidatuur voor het kanselierschap goedkeuren.

Een bijzonder partijcongres, dat vrijdag in Essen bijeenkomt, zal Scharping als voorzitter kiezen. Daarover bestaat geen twijfel sinds hij 13 juni als winnaar uit een referendum onder de SPD-leden kwam.

Volgens Duitse media heeft Lafontaine zich afgemeld als kanselierskandidaat, omdat hij de SPD niet wil blootstellen aan een lange tweestrijd met Scharping die hij vermoedelijk toch niet zou kunnen winnen, terwijl hem bovendien de positie van "superminister' op Financiën of Economische zaken zou zijn aangeboden voor het geval de SPD volgend jaar de Bondsdagverkiezingen wint.

Na het aftreden van Engholm besloot het verdeelde SPD-bestuur om de 870.000 partijleden in een raadgevend referendum te laten oordelen over de kandidaten voor het voorzitterschap. Dat besluit werd toen binnen en buiten de SPD ook wel gekritiseerd als een verlegenheidsoplossing. De opkomst van de leden (56 procent) alsook hun eveneens verrassend duidelijke uitspraak, ten gunste van Scharping, werden daarna in de SPD-top gevierd als een groot succes. Inmiddels denkt het SPD-bestuur genuanceerder over het referendum-middel.

    • J.M. Bik