Rode Khmer erkent regering van Cambodja

PHNOM PENH, 22 JUNI. De Rode Khmer accepteert de wettigheid van de nieuwe interim-coalitieregering van Cambodja en wenst daar geen deel van uit te maken. Dat heeft prins Norodom Ranariddh, leider van de grootste regeringspartij, Funcinpec, vandaag gezegd.

De Rode Khmer nam niet als partij deel aan de vrije verkiezingen onder auspiciën van de Verenigde Naties, eind mei - hoewel verscheidene Rode-Khmerkaders wel gebruik maakten van hun stemrecht - terwijl de leiding van de beweging zei de uitslag niet te zullen erkennen. Funcinpec twijfelde daarna over het juiste standpunt ten aanzien van de Rode Khmer: wel of niet betrekken bij een nieuwe regering.

“Het probleem heeft zich automatisch opgelost, de Rode Khmer heeft laten weten dat ze geen deel wil uitmaken van de regering”, zei prins Ranariddh vandaag. Hij had een brief met die strekking ontvangen van Rode-Khmerleider Khieu Samphan. Maar de prins voegde er aan toe dat de Cambodjaanse regering de Rode Khmer niet mag veronachtzamen en de voormalige guerrillabeweging moet integreren in de Cambodjaanse maatschappij. Funcinpec en Rode Khmer zaten tussen 1982 en 1991 samen met de nationalistische KPNLF in een verzetscoalitie tegen het pro-Vietnamese bewind in Phnom Penh.

De Rode Khmer heeft sinds het begin van de VN-operatie in Cambodja, in oktober 1991, een semi-legale status. De maostische groepering behoudt de militaire controle over een deel van het land, met name in het westen, maar heeft ook het recht functionarissen naar Phnom Penh te sturen. De afgelopen dagen voerde de Rode Khmer weer verscheidene aanslagen uit in het noordwesten: bruggen werden opgeblazen, mijnen gelegd en militairen van het regeringsleger aangevallen.

Intussen verloopt de vorming van de interimregering, waarover Funcinpec vorige week een akkoord bereikte met de ex-communistische Cambodjaanse Volkspartij (CPP) van premier Hun Sen, volgens Ranariddh soepel. (Funcinpec veroverde bij de verkiezingen 58 van de 120 parlementszetels, de CPP 51.) Ranariddh en Hun Sen zullen samen leiding geven aan de regering, die tot het moment waarop de volksvertegenwoordiging een nieuwe grondwet heeft aangenomen, in augustus, aan de macht zal blijven. De twee belangrijkste ministeries, die van defensie en binnenlandse zaken, zullen door Ranariddh en Hun Sen gezamenlijk worden beheerd. Mogelijk wordt de coalitie van Funcinpec en CPP na augustus voortgezet.

De CPP heeft pas gisteren formeel de uitslag van de verkiezingen erkend. Eerder had een deel van de ex-communistische partij gedreigd de verkiezingsuitslag naast zich neer te leggen wegens vermeende fraude. Een van de CPP-leiders, prins Chakrapong, een halfbroer van Ranaridhh, gaf tien dagen geleden zelfs de aanzet tot een kortstondige afscheiding van het oosten van Cambodja, maar het initiatief verzandde en de eenheid in de CPP lijkt nu weer hersteld. (AP, AFP, Reuter)