RIETVELDPAVILJOEN

Het Nederlandse paviljoen in de Giardini, begin jaren vijftig ontworpen door Gerrit Rietveld, is niet het enige dat deze architect in het buitenland realiseerde, zoals redacteur Marianne Vermeijden schreef in haar artikel over de Biennale van Venetië (NRC Handelsblad, 10 juni).

Naast enkele verbouwingen en kleinere opdrachten zijn zowel het Mgr. Verriet Instituut op Curaçao als de woningen op de Werkbundsiedlung in Wenen van deze architect. Zij vervullen een opvallende plaats in zijn oeuvre.

Met de nu aangekondigde restauratie wordt een halt toegeroepen aan de jarenlange verslonzing van dit bijzondere gebouw. Het is toe te juichen dat nu eindelijk, en hopelijk niet als eenmalig politiek gebaar, een budget wordt vrijgemaakt voor de restauratie van het paviljoen waarvan de voormalige directeur van het Stedelijk Museum Amsterdam, Willem Sandberg, ooit opmerkte: “het is volmaakt (...) het is de mooiste ruimte die ik ken”.