Protest "culturele kaalslag' Leeuwarden

LEEUWARDEN, 22 JUNI. Tien culturele instellingen in Leeuwarden hebben zich geschaard in een actiecomité dat protesteert tegen de bezuinigingen op podiumactiviteiten in de Friese hoofdstad. Een grote bezuinigingsoperatie van de gemeente Leeuwarden (tot 1997 moet een besparingsplan 20 miljoen opleveren) treft ook de culturele en literaire activiteiten.

Het Fonds Podiumkunsten en het Fonds Culturele Doeleinden worden met 150.000 gulden gekort, aldus I. Pel van het comité 'De leeuw is los'. “Rampzalig. De krenten uit de pap worden weggesaneerd. Er dreigt een complete culturele kaalslag”. Het Noordelijk Filmfestival, het Middelsee Jazz treffen en de festivals van de Stichting Literaire Activiteiten Leeuwarden (SLAL) dreigen te verdwijnen, nu de subsidie wordt verminderd. Ook de stadsschouwburg De Harmonie wordt met een ton gekort en het nationaal Keramiekmuseum Het Princessehof en het Frysk Letterkundig Museum moeten het voortaan zonder gemeentelijke subsidie stellen van respectievelijk 170.000 en 8500 gulden.

Op 12 juli houdt het actiecomité een "laatste culturele manifestatie', onder het motto "Wie doet het licht uit'. De protestmanifestatie moet de geplande raadsvergadering over de bezuinigingen verstoren. Ook gaat het comité bedelbrieven sturen naar een groot aantal gemeenten in Leeuwarden met het verzoek om een financiëele bijdrage te geven voor "het culturele ontwikkelingsgebied Leeuwarden'. Als symbolische noodkreet gaat er tevens een brief naar zusterstad Orjol in Rusland.