Nederland blijft eerste als cacaoverwerker

AMSTERDAM, 22 JUNI. Nederland heeft vorig jaar zijn belangrijke positie in de cacaowereld behouden. De vermaling van cacaobonen bereikte in 1992 opnieuw een record.

Nederlandse bedrijven waren goed voor zo'n dertig procent van de wereldexport van cacaoboter- en poeder. Dat staat in het verslag van de Nederlandse Cacao- en Cacaoproducentenvereniging (NCCV) over 1992.

De uitvoer van cacaoboter nam toe van 704 miljoen tot 728 miljoen gulden. De poederexport verminderde met 700.000 gulden tot 249,5 miljoen. Aan chocolade ging voor 877 miljoen gulden de grens over, tegenover 808 miljoen in 1991. Amsterdam bleef de belangrijkste haven ter wereld voor cacao. Zij behandelt twintig procent van de wereldoogst.

In de cacao- en chocoladesector zijn bedrijven actief als Baronie, Bensdorp, Droste, Verkade en Cacao de Zaan. De laatste heeft onlangs een reorganisatie aangekondigd, waarbij het personeelsbestand met een kwart wordt verminderd. De noodzaak daarvan ligt volgens de directie in de verhevigde concurrentie op de cacaomarkt.

De prijsdaling van cacaobonen heeft zich vorig jaar voortgezet. De prijs kwam in juni op het laagste peil in twintig jaar. Het feit dat de consumptie groter was dan de produktie heeft vooralsnog weinig invloed op de prijzen. Door de overschotten van de afgelopen jaren zijn enorme voorraden opgebouwd, waarvan een flink deel in Amsterdam ligt opgeslagen.

Ook voor dit jaar verwacht de NCCV een tekort en wel van 100.000 ton. De produktie vermindert, mede omdat als gevolg van de lage prijzen de plantages slecht worden onderhouden. Van de cacao komt 55 procent uit Afrika. De grootste producenten zijn Ivoorkust (32 procent van het totaal), Brazilië (12 procent) en Ghana (12 procent). De lage prijzen hebben met name voor de economische huishouding van de Afrikaanse landen grote gevolgen.

Het wereldverbruik van cacao stagneert. Vooral het verbruik in de voormalige Sovjet-Unie en Oost-Europa is sterk verminderd. Het verbruik in het GOS is gekelderd van 200.000 ton in 1988/89 tot 25.000 ton in het verslagjaar.