Leger Hati is bereid Aristide te ontmoeten

PORT-AU-PRINCE/ WASHINGTON, 22 JUNI. De Hatiaanse legerleider Raoul Cédras heeft zich in een brief aan de VN bereid verklaard de verdreven president Jean-Bertrand Aristide te ontmoeten.

De brief lijkt een laatste poging het olie- en wapenembargo af te wenden, dat de VN vandaag zullen instellen als de militairen geen ernst maken met het herstel van de democratie. Volgens Cédras zou het leven op Hati door de sancties “erger worden dan de dood”. De legerleider geeft niet aan waar en wanneer de ontmoeting met Aristide zou moeten plaatsvinden.

Cédras is de feitelijke machthebber op Hati sinds het aftreden van de door het leger aangestelde premier Marc Bazin op 8 juni. Eerder deze maand steunden de militairen een resolutie van het parlement die het presidentschap van Aristide legitimeerde, in een poging onder verdere pressiemaatregelen uit te komen. De resolutie stelde echter voorwaarden die Aristide onaanvaardbaar vond: hij zou de militairen volledige amnestie moeten verlenen en alle besluiten die het parlement in zijn afwezigheid had genomen moeten respecteren. Het leger bleef intussen weigeren deel te nemen aan het crisisoverleg over Hati, dat onder toezicht van de VN gevoerd wordt door Frankrijk, Venezuela, Canada en de VS. Cédras heeft deze onderhandelingen steeds als ongrondwettig bestempeld. Het is niet duidelijk of hij nu van standpunt zal veranderen.