Iraanse vrouwen massaal opgepakt

TEHERAN, 22 JUNI. Politie en Revolutionaire Garde hebben gisteren in de Iraanse hoofdstad Teheran honderden vrouwen opgepakt die zich naar hun oordeel niet in overeenstemming met de islamitische voorschriften hadden gekleed.

Voorts werden auto's in beslag genomen waarvan vrouwelijke inzittenden niet voldeden aan de islamitische normen. Tevens werden gisteren honderden winkels, voornamelijk damesmodezaken, gesloten wegens “niet-eerbiediging van de islamitische criteria”. Verscherping van het politie-optreden was aangekondigd in verband met het begin van de islamitische rouwmaand Muharram. Toezicht op de islamitische kledingvoorschriften wordt doorgaans verscherpt bij de nadering van de zomer en tijdens islamitische heilige maanden. Verder hangt het vaak af van de politieke wind. (AFP, Reuter)