Huseinov eist de macht in Baku

MOSKOU, 22 JUNI. Kolonel Suret Huseinov (34) heeft namens zijn muitende soldaten “de absolute macht” in Azerbajdzjan opgeëist. Vanuit Gjandzja, het voormalige Kirovabad waar de opstand tegen het centrale gezag ruim twee weken geleden begon, heeft Huseinov gisteren verklaard daartoe genoodzaakt te zijn door het “machtsvacuüm” in Baku.

Huseinov heeft hiermee de aanval op de staatsleiding verhevigd. Nadat president Abulfaz Elçibey vrijdagnacht de wijk had genomen, eiste Huseinov eerst het premierschap of een plaats in de nog te vormen Staatsraad op.

Parlementsvoorzitter Geidar Alijev, die de functies van Elçibey sinds vrijdag waarneemt, weigerde die concessie echter te doen. Hij werd daarin gesteund door de volksvertegenwoordiging, die gisteren zonder Elçibey in spoedzitting bijeenkwam.

De president was door Alijev opgeroepen te verschijnen maar liet verstek gaan. Het parlement besloot daarop een afzettingsprocedure te beginnen.

Elçibey zou fysiek en mentaal aan het einde van zijn Latijn zijn, maar niet bereid zijn formeel af te treden. Vanuit zijn geboorteplaats in Nachitsjevan, waar Elçibey sinds een paar dagen verblijft, benoemde de president gisteren zelfs een nieuwe "interim-premier': vice-premier Vachid Achmedov, een 48-jarige staatsondernemer uit de oliesector.

“De realiteit van vandaag staat de parlementsvoorzitter niet toe de verantwoordelijkheden in dit land op zich te nemen. Daarom ben ik verplicht de absolute macht zelf in handen te nemen”, aldus vervolgens Huseinov, de door Elçibey ontslagen commandant van de Azerbajdzjaanse troepen in Nagorny Karabach. Manschappen van Huseinov zijn gisteren tot in de buitenwijken van Baku doorgedrongen. Zij ontmeotten nauwelijks tegenstand.