Het Hooggerechtshof van de VS heeft gisteren ...

Het Hooggerechtshof van de VS heeft gisteren het controversiële beleid van de Amerikaanse regering ten aanzien van Hatiaanse bootvluchtelingen goedgekeurd.

Sinds de coup van 1991 zijn ongeveer 40.000 Hatianen per boot gevlucht. In mei 1992 besloot de toenmalige president Bush dat de VS niet alle asielaanvragen konden afhandelen en dat de kustwacht de boten met vluchtelingen meteen terug moest sturen. Dit besluit stuitte op felle kritiek van mensenrechtenorganisaties, die zeggen dat de teruggestuurde Hatianen vervolgd worden. President Clinton beloofde tijdens zijn campagne het “wrede en onrechtvaardige” beleid te veranderen, maar wil het nu volhouden tot in Hati de democratie is hersteld. Volgens het Hooggerechtshof is het beleid wettig, omdat de wet geen vluchtelingen beschermt die nog niet zijn gearriveerd op Amerikaanse grondgebied. (Reuter, AP)