Geen kopers voor theater Gooiland

HILVERSUM, 22 JUNI. De gemeente Hilversum is er gisteren niet in geslaagd het beschermde monument Gooiland te veilen.

Vooraf was schriftelijk 4,9 miljoen geboden, maar dat vond de gemeente, die op 15 miljoen inzette, te weinig. Aan een toekomstige koper had de gemeente al eis gesteld dat de renovatie - kosten vijf à tien miljoen gulden - moest doorgaan. De verkoop van Gooiland, een jong monument van de architect Duiker, maakt deel uit van een bezuiniging van vijftien miljoen voor 1996. De schouwburg en de disco blijven in gebruik, maar dit najaar gaan de muziekschool en het creativiteitscentrum eruit; de expositieruimte wordt nog slechts incidenteel gebruikt. De gemeente kon vanmorgen nog geen commentaar geven over wat er nu met het complex gaat gebeuren. Om Gooiland te kunnen restaureren heeft Hilversum een schilderij van Mondriaan verkocht, uiteindelijk voor 2,5 miljoen aan het Stedelijk Museum. Achteraf betreurde de wethouder van cultuur dat het niet aan het buitenland verkocht is: “Met het geld dat we daarmee hadden verdiend, hadden we heel Gooiland kunnen opknappen.” Behalve Gooiland bezit Hilversum nog twee dure jonge monumenten, het sanatorium Zonnestraal, ook van Duiker, en het raadhuis van Dudok.