Franse rente zakt onder Duits niveau

AMSTERDAM, 22 JUNI. De Franse rentetarieven zijn gisteren voor het eerst in 26 jaar gedaald tot onder de Duitse. De verlaging door de Franse centrale bank was was de achtste keer in twee maanden. Ook België, Nederland, Portugal en Oostenrijk verlaagden een belangrijk rentetarief.

De renteverlagingen in andere Europese landen zijn een belangrijk teken dat de centrale banken in toenemende mate onafhankelijk van de Duitse Bundesbank een monetaire koers volgen. De Franse, Nederlandse en Belgische renteverlagingen waren mogelijk door de zwakte van de Duitse mark ten opzichte van de Franse franc en andere valuta binnen het Europees monetair stelsel (EMS). “Kritiek en onstabiel”, zo omschreef vanmorgen de president van de federatie van Duitse spaarbanken, Helmut Geiger, de positie van de mark.

De Franse centrale bank verlaagde gisteren het officiële interventietarief, dat fungeert als "vloer' voor de Franse geldmarkttarieven, met 0,25 procentpunt naar 7,0 procent. Het vergelijkbare Duitse rentetarief, het disconto, staat onveranderd op 7,25 procent.

Een woordvoerder van De Nederlandsche Bank noemde de verlaging van de beleningsrente van 7 naar 6,9 procent mogelijk door de sterke positie van de Nederlandse gulden ten opzichte van de Duitse mark. Het hoge overheidstekort en de relatief hoge inflatie in Duitsland maakt de mark minder aantrekkelijk voor beleggers.

De groeiende onrust over de verslechterende Duitse economie heeft ertoe geleid dat valutabeleggers in toenemende mate D-marken verruilen voor dollars. De Amerikaanse munt boekte eind vorige week forse koerswinst ten opzichte van de de mark en de gulden. De dollarkoers nadert nu de grens van 1,70 D-mark. In september vorig jaar bereikte de dollar ten opzichte van de mark een laagterecord van 1,3860 mark.

Ook de Europese renteverlagingen gisteren konden de positie van de mark tegenover de dollar niet versterken. De dollar wist zijn koerswinst van vorige week vast te houden. De president van de de federatie van Duitse commerciële banken, Eberhard Martini, liet vanmorgen in de Augsburger Allgemeine Zeitung weten dat een devaluatie van de mark “niet aan de orde is”.