EZ: Industriefonds is nagenoeg gevuld

DEN HAAG, 22 JUNI. Minister Andriessen (economische zaken) heeft de beoogde 880 miljoen gulden voor het toekomstige industriefonds “op een paar miljoen na” binnen. Dit liet hij gisteren weten, na een presentatie van zijn beleidsvisie op de technologie.

De minister gaat proberen de ondernemingspensioenfondsen zover te krijgen dat zij toch deelnemen aan het fonds. Het is bedoeld om risicodragende financieringen te verlenen aan bedrijven die daarvoor bij de banken niet volledig aan hun trekken komen. De ondernemingspensioenfondsen haakten vorige week af omdat ze de voorwaarden niet aantrekkelijk vinden.

Andriessen zei gisteren dit “niet zo'n grote tegenslag” te vinden. “Ik heb nooit zo'n rekening met hun deelneming gehouden. Ik vind ze een beetje een klein voetballertje dat niet mee wil doen in het elftal. En ik ben meer genteresseerd in degenen die wel willen meespelen”.

De minister vond sommige argumenten van de ondernemingspensioenfondsen om niet mee te doen “redelijk”. Op hun belangrijkste wens zal hij echter niet ingaan. De ondernemingspensioenfondsen willen per project dat via het industriefonds wordt gefinancierd kunnen beslissen of ze deelnemen. “Dat kan niet”, zei Andriessen “en dat doen we ook niet. Dan zou ik met zo'n project al die instellingen afmoeten.” Mochten de ondernemingspensioenfondsen toch meedoen, dan hoopt Andriessen het industriefonds met een miljard te vullen. Participanten zijn het ministerie, verzekeringsmaatschappijen, banken en andere pensioenfondsen.

Inmiddels hebben bedrijven enkele tientallen projecten aangemeld die mede via het industriefonds zouden kunnen worden gefinancierd. Maar Andriessen geeft het geld - de maximale bijdrage uit het fonds bedraagt 50 miljoen - liever uit aan een paar projecten die “riskant zijn en veel werkgelegenheid genereren”.