Eltingh geeft Krajicek reden tot ongerustheid

LONDEN, 22 JUNI. Pas een keer eerder kwamen ze elkaar tegen in hun profcarrière, Richard Krajicek en Jacco Eltingh, maar toen waren ze nog groen als gras. In een challengertoernooi in Verona won Krajicek de onderlinge ontmoeting. Morgen treffen ze elkaar in de tweede ronde van Wimbledon en Krajicek heeft reden voor ongerustheid als hij tegen dé grasspecialist van Nederland moet aan treden.

Beiden overleefden gisteren de eerste ronde. Het kostte Krajicek de minste moeite. In drie sets (6-4, 6-3, 6-4) bleef hij de Zweed Niklas Kulti de baas. In die ontmoeting won hij steeds vrij overtuigend zijn service-games maar had hij wel telkens wat problemen met zijn return. “Het is mijn zwakste punt, maar dat kun je niet in een dag verbeteren. Misschien volgend jaar”, voegde Krajicek er aan toe, waarmee hij weinig vertrouwen uitstraalde over de afloop van Wimbledon '93. Maar dat negativisme bestreed hij vrijwel onmiddellijk met de opmerking dat tennis op gras een "gek spelletje' is. “Je hoeft niet altijd de beste te zijn om punten te pakken.”

Voordat hij zijn zwakkere kanten verder heeft ontwikkeld is Krajicek aangewezen op zijn pluspunten. Zijn service-volleyspel leent zich uitstekend voor deze ondergrond en zolang hij zijn eigen opslag weet te behouden is het onder meer een kwestie van speculeren op wat zwakheden van de tegenstander. De ontmoeting met Kulti, hoewel niet maatgevend voor de partijen die hem nog te wachten staan, was er al een voorbeeld van. Via een schitterende backhand-return kwam Krajicek bij de 5-4 stand in de eerste set op een 30-15 voorsprong, Kulti verspeelde nogmaals een opslag en sloeg vervolgens op setpoint voor Krajicek een dubbele fout.

Of hij al ver genoeg is zijn prestatie te evenaren van Roland Garros, toen hij de halve finale bereikte, moet nog worden afgewacht maar zijn hele optreden is het laatste jaar zo veel positiever geworden dat een beetje tegenslag in een partij niet meer de grote invloed op zijn spel heeft als vroeger. Daarom ook heeft hij de moed risico's te nemen, zoals tegen Kulti. Hij sloeg meer aces op zijn tweede service dan op zijn eerste. Na de partij wachtte hem trouwens nieuwe tegenstand: de Engelse schandaalpers die hem nog even herinnerde aan zijn uitspraken van vorig jaar toen de Nederlandse verklaarde dat tachtig procent van de vrouwelijke tennisspeelsters vette varkens zijn. Of hij er nog zo over dacht? “Laten we het over tennis hebben. Ik wil alleen nog over mijn partij praten”, kapte hij hun vragen af.

Opmerkelijker dan de winst van Krajicek op Kulti was de zege die Eltingh boekte op olympisch kampioen Marc Rosset, die met zijn snoeiharde service als basis in staat moet worden geacht op elke ondergrond goed voor de dag te komen. Eltingh zocht bij zijn opslag steeds het lichaam van de lange Zwitser, die dan een stap opzij moest doen om een backhand-return te slaan. Het bleek Rossets zwakke punt. Het werd een ontmoeting die vijf sets in beslag nam, waarbij de Nederlander zijn grotere vaardigheid op gras uiteindelijk uitbuitte: 6-2, 6-3, 3-6, 4-6, 6-3.

Twee andere Nederlandse mannen werden uitgeschakeld. Fernon Wibier, via het kwalificatietoernooi tot de eindronden toegelaten, stuitte op de gravelspecialist Carlos Costa: 6-4, 4-6, 6-4, 6-4. De als altijd wisselvallige Jan Siemerink was kennelijk zo onder de indruk van het spelen op het centre court dat ex-Wimbledon winnaar Michael Stich gemakkelijk de eerste set won (6-2), en na een kleine tegenwerping in de tweede set (7-6) werd het in de derde set zelfs 6-1. Paul Haarhuis leek ten onder te gaan tegen Michael Chang (tweemaal 6-2), kwam naast de Amerikaan (4-6, 6-7) en stond in de derde set met 3-1 achter toen de partij werd afgebroken. Bij de vrouwen won Brenda Schultz de eerste ronde van de Argentijnse Tarabini: 6-4, 6-1.