BUFFET IN HET ROOD (2)

GAZPACHO

(circa 12 porties)

2 kilo rijpe vleestomaten

5 rode paprika's

3 komkommers

2 uien

olijfolie

3 knoflookteentjes

1 blikje (70 gram) tomatenpuree

1/4 liter rode wijn

zout, vers gemalen peper

suiker

6 sneetjes oud brood zonder korst

Kruis de tomaten in, dompel ze enkele seconden in kokend water en trek de velletjes eraf; halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees van 2 tomaten in kleine blokjes en de rest in stukken. Maak de paprika's schoon, halveer ze en verwijder de zaadbollen en zaadlijsten; snijd het vruchtvlees van 1 paprika in kleine blokjes en de rest in wat grote stukjes. Schil de komkommers, snijd ze over de lengte doormidden en schraap met een lepel de zaadjes eruit. Snijd een halve komkommer in kleine blokjes en de rest in wat grotere stukken.

Pel de uien en snipper ze fijn. Bewaar de helft van de uisnippers en de in kleine blokjes gesneden tomaat, paprika en komkommer elk apart in plastic folie verpakt tot het serveren in de koelkast.

Pureer - in gedeelten - de grotere stukken tomaat, paprika, komkommer en de resterende uisnippers met 5-6 eetlepels olijfolie in een foodprocessor. Roer alle gepureerde groenten door elkaar en pers er 2 gepelde knoflookteentjes boven uit. Roer de tomatenpuree en de wijn erdoor en breng de gazpacho pittig op smaak met zout, vers gemalen peper en een snufje suiker. Zet de soep afgedekt enkele uren (of een nacht) in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Snijd de sneetjes brood in dobbelsteentjes. Verhit wat olijfolie in een koekepan, pers het resterende gepelde knoflookteentje erboven uit en bak de dobbelsteentjes brood rondom goudbruin; laat ze op keukenpapier uitlekken en afkoelen. Serveer de gazpacho goed gekoeld met de achtergehouden groenten en de croûtons in schaaltjes.

    • Irene van Blommestein