Brussel vreest vertraging van reorganisatie staalindustrie; Fors verlies voor British Steel

LONDEN/BRUSSEL, 22 JUNI. British Steel heeft in het afgelopen boekjaar bijna drie maal zo veel verlies geleden als in het jaar daarvoor. Het verlies liep op van 55 miljoen tot 149 miljoen pond (ruim 400 miljoen gulden). Oorzaak is de malaise op de staalmarkt. Dit heeft het Britse staatsbedrijf gisteren bekendgemaakt.

De omzet daald evan 5,28 miljoen pond naar 5,08 miljoen pond. Topman Brian Moffat sprak bij de presentatie van de cijfers van “een moeilijk jaar” voor de staalindustrie. De dalende vraag binnen en buiten Europa zorgde samen met de overcapaciteit voor flinke prijsdalingen. De prijzen zijn 10 tot 25 procent lager dan vier jaar geleden, aldus Moffat.

British Steel is redelijk optimistisch voor de nabije toekomst. Het concern kan profiteren van het herstel van de Britse economie en de versterking van de concurrentiepositie door de koersdaling van het pond. Volgens Moffat zal in de toekomst veel afhangen van de besluiten die in Brussel vallen over de reorganisatie van de Europese staalindustrie.

Functionarissen van de Europese Commissie hebben gisteren verklaard dat de herstructurering van de staalindustrie vertraging dreigt op te lopen. Italië en Spanje hebben namelijk nog niet aan de eis van reductie van de overheidssubsidies voldaan. België, dat per 1 juli het voorzitterschap van de Europese Gemeenschap overneemt, dreigt nu een voor 26 juli geplande bijeenkomst van de Europese ministers voor industrie af te blazen. Zowel Italië als Spanje heeft volgens een woordvoerder van de EG geen enkele vordering gemaakt met het opstellen van plannen om aan de eisen van de EG tegemoet te komen. In beide landen wordt de staalindustrie door de staat fors gesubsidiëerd.

De EG wil op 30 september een akkoord bereiken met de staalproducerende landen over een vermindering van de produktiecapaciteit voor ruwstaal met 30 miljoen ton. In ruil daarvoor zal de Europese Gemeenschap een groot deel van de hiermee gepaard gaande sociale kosten voor haar rekening nemen. De EG heeft Italië in mei al laten weten dat het staatsbedrijf Ilva de capaciteit met minimaal drie miljoen ton moet verminderen, vooruitlopend op een akkoord over het Europese saneringsplan. Ook Spaanse staalproducenten moeten volgens Brussel dieper snijden dan nu het geval is. (Reuter, ANP)