Asielzoekers weg uit Schutterswei

ALKMAAR, 22 JUNI. Door een verbouwing van het huis van bewaring Schutterswei in Alkmaar zullen ongeveer 30 illegaal in Nederland verblijvend vreemdelingen in vrijheid moeten worden gesteld.

De 30 illegalen ontvangen bij hun vrijlating een lastgeving zich dagelijks bij de vreemdelingenpolitie te melden of zullen Nederland binnen 72 uur moeten verlaten. Volgens directeur Boeij van de Schutterswei is het risico groot dat slechts een beperkt aantal zich daaraan zal houden. Volgens de directeur is de maatregel het gevolg van de beslissing meer celruimte beschikbaar te houden voor het in voorarrest houden van “gewone” verdachten. Van de 60 illegalen die Schutterswei moeten verlaten worden de andere 30 ondergebracht in het penitentiair centrum Nieuwersluis. Dat zullen volgens Boeij met name vreemdelingen zijn met een crimineel verleden of met een mogelijkheid tot snelle uitzetting.