Andere acties door vakantie ambtenaren

DEN HAAG, 22 JUNI. De ambtenarenbonden gaan de actiestrategie aanpassen aan de naderende zomervakantie. “De acties zullen doorgaan tijdens de zomer, maar het feit dat veel mensen op vakantie gaan vereist een andere aanpak”, aldus een woordvoerder van de AbvaKabo. De bonden zullen zich de komende weken beraden op de vorm waarin de acties tijdens de zomer zullen worden voortgezet.

In Den Haag wordt vanaf morgen weer normaal gewerkt bij de reinigingsdienst. De medewerkers van de reinigingsdienst vinden dat de stiptheidsactie na vijf weken lang genoeg heeft geduurd. Tijdens de vakantieperiode bestaat de helft van het personeel uit uitzendkrachten. Het afval langs de straten zal geleidelijk aan worden opgeruimd. Naar verwachting is de stad over twee of drie weken weer schoon.

Ook in Leiden stopt de reinigingsdienst met de stiptheidsactie. In Delft, Voorburg en Alphen aan den Rijn gaan de acties door ter ondersteuning van de eis van 2,5 procent loonsverhoging in de nieuwe CAO.

Vandaag ligt het openbaar vervoer in Maastricht stil. Donderdag zal het openbaar vervoer in Amsterdam en Groningen opnieuw 24 uur staken. In Rotterdam staakt het openbaar-vervoerbedrijf die dag tussen 9 en 13 uur, zo hebben de bonden meegedeeld.

Op de stadhuizen van 35 gemeenten voeren ambtenaren deze week een zogenoemde "postactie'. Brieven van de werkgevers, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, ministeries en provincies worden niet geopend. Burgemeester Van den Berg van de gemeente Teteringen haalde gistermiddag zelf zijn post op nadat zijn ambtenaren dat hadden geweigerd. Aanvankelijk had de burgemeester het personeel opdracht gegeven de post naar zijn werkkamer te brengen.

De ambtenaren van de provincie Noord-Holland leggen morgen het werk voor 24 uur neer. 's Ochtends verzamelen de ambtenaren zich in Haarlem voor een demonstratie bij het provinciehuis.