Zorgen om enkel van Stefan Veen

AMSTELVEEN, 21 JUNI. In voorbereiding op het toernooi om de Champions Trophy in Maleisië zorgden de overwinningen van de Nederlandse hockeyers op Engeland (3-2 en 4-1) voor tevredenheid. Vooral omdat het spel gisteren in Amstelveen bij vlagen goed was. Alleen de blessure van aanvaller Stefan Veen zorgde na afloop voor bezorgdheid. De HGC'er zwikte tien minuten voor tijd door de enkel van zijn linkerbeen. Veen verwacht dat hij donderdag toch met de ploeg naar Singapore kan reizen. Daar wordt twee keer tegen Australië geoefend. Op 3 juli begint Nederland in de Champions Trophy in Kuala Lumpur tegen thuisland Maleisië.

De enkel van Veen is afgelopen nacht niet dikker geworden. Daar werd wel voor gevreesd. Waarschijnlijk heeft hij een kleine verrekking opgelopen. Hij liep de blessure op bij een actie in de Engelse cirkel. “Ik wilde vol voor de rebound gaan. Ik dacht dat de misschien wel op mijn stick zou komen. Maar hij kwam op mijn been en daarom probeer ik 'm in te trekken. Toen klapte ik er doorheen.” Veen zelf verwacht nog een week uit de roulatie te zijn. Hij zou dan niet tegen de Australiërs kunnen spelen.

Veen is een basisspeler. Bondscoach Roelant Oltmans is duidelijk over zijn opstelling. In beide duels tegen Engeland begon hij met hetzelfde team. Oltmans wil zijn spelers vertrouwen geven. “Alleen als ze dat beschamen grijp ik in.” Tegen Engeland, geen deelnemer aan de strijd om de Champions Trophy, liep lang nog niet alles naar behoren, maar de coach deelde geen onvoldoendes uit.

Voor de twee oefenduels had Oltmans over de bezetting van één positie nog twijfel, die van linkerspits. Hij noemde daarvoor twee kandidaten, Bastiaan van Ede en Remco van Wijk. Laatstgenoemde heeft voorlopig de voorkeur. Hij begon in beide wedstrijden in de basisopstelling. In de eerste wedstrijd scoorde hij en werd hij na 44 minuten vervangen door Van Ede. Gisteren werd Van Wijk na 26 minuten naar de kant gehaald. Geeris kwam in zijn plaats.